24 / 04 / 2024

YDA Grup'un 2017'deki yatırımları artarak devam edecek!

YDA Grup'un 2017'deki yatırımları artarak devam edecek!

YDA Group, özellikle yap-işlet-devret ve kamu özel iş birliği modelleriyle hayata geçirdiği projeleriyle uluslararası arenada da dikkat çekiyor.



YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Proje finansmanı kredileri ile hayata geçirmekte olduğumuz PPP sağlık projelerinin, Türkiye'nin Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine yakın bir gelecekte knowhow transferine de imkan vereceğini düşünüyoruz. Bu da şirketimiz açısından geleceğe yönelik önemli yurt dışı yatırım fırsatları yaratacaktır" diyor. 



YDA Group, inşaat ve taahhüt, gayrimenkul geliştirme, havacılık, medikal ve sağlık, enerji, hizmet (güvenlik ve catering), tarım, açıkhava dijital reklamcılık, İT olmak üzere dokuz temel alanda faaliyet gösteriyor. 2000'li yılların başından itibaren uluslararası pazara açılarak Kazakistan, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Suudi Arabistan, Afganistan ve Moldova gibi pek çok ülkede projelere imza attı. Özellikle odaklandığı konular ise yap-işletdevret (YİD) ve kamu-özel iş birliği (PPP) modellerindeki projeler. Sağlık Bakanlığı'nın PPP modeliyle ihale ettiği hastanelerden ilki olan bin 583 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü'nü, 2011'de kazanarak bu alanda öncü olan şirket, bu alanda devam eden projeleriyle uluslararası arenada önemli bir prestij sağladı. Son olarak finans dünyasının Oscarları olarak kabul edilen Uluslararası Bonds&Loans Türkiye Ödülleri'nden 3 ödülle döndü. 250 milyon TLlik tahvil ihracıyla "Yılın En iyi Tahvil ihracı" ve PPP modeliyle yapımı devam eden Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü projesiyle "Yılın Proje Finansmanı" ödüllerini kazandı. Aynı projeyle "Yılın Altyapı Finansmanı" kategorisinde ise ikincilik ödüllünü aldı. 


Hayata geçirdikleri projelerin saygınlıklarına katkı sağladığını ifade eden YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Uluslararası finansal kuruluşlarla uzun vadeli proje finansmanı kredileri ile hayata geçirmekte olduğumuz PPP sağlık projelerinin Türkiye'nin Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine yakın bir gelecekte knowhow transferine de imkan vereceğini düşünüyoruz" diyor. 

Hüseyin Arslan ile YDA Group'un dünya markası olması yolunda elde ettiği başarıları ve yeni dönem hedeflerini konuştuk. 



Uluslararası bir marka olma yolunda YDA bugüne kadar neler yaptı? 

Bugün; yurt içi ve yurt dışı iştirakleri bulunan, yaklaşık 7,5 milyar doları bulan tamamlanmış projelerimiz, yine yaklaşık 7,8 milyar dolar devam eden ve planlanan iş hacmimiz ve yaklaşık 10 bin kişilik istihdam gücümüzle Türkiye'nin lider şirketler topluluklarından birisiyiz. 

Odaklandığımız en önemli konular olanYİD ve PPP modellerindeki projelerde uzmanlığımızı artırdık. Özellikle sağlık sektöründeki PPP projelerindeki knowhow'ımızı uluslararası pazarda değerlendirme yolunda önemli yol kat ettik. 



İlkleri başarmayı seven bir grubuz. İnşaat sektörünün ilk rating notunu almamız bunlardan bir tanesi. TURKRating (İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri) uzun vadeli TR AA (güçlü kredi kalitesi), kısa vadelide ise en yüksek not olanTR A1 (en güçlü borç ödeme kabiliyeti) kredi notunu aldık. Almış olduğumuz bu derecelendirme notuyla inşaat ve taahhüt sektöründe ilk, reel sektörde ise en yüksek notu alan şirket olduk. Aynı notu 2016 yılında yapılan güncelleme çalışması sonucunda da korumayı başardık. 

Yapımına devam ettiğimiz Dalaman Havalimanı için 1 milyar Euro'yu aşan dev bir yatırım yapıyoruz. EBRD ve Unicredit Bank ile Yatırım Kredisi Sözleşmesi imzaladık. Böylece EBRD; dünyada ilk kez bir bölgesel havalimanının yatırımını finanse etti. Sermaye piyasalarındaki ikinci işlemimiz olan 200 milyon TUlik tahvil ihracımızda da EBRD ilk kez bir reel sektör ihracına katılarak ihracın yüzde 20'sini tek başına aldı. EBRD'nin ilk kezTLye yatırım yapması, ülkemize duyulan güvenin bir göstergesi. Bir de elbette özellikle yapılandırılmış finansman ve proje finansmanı alanında yenilikçi işlemlere imza atıp EBRD, İslam Kalkınma Bankası (IsDB), IFC, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) gibi uluslararası finansal kuruluşlarla büyük çaplı altyapı projelerimizi finanse ediyoruz. 


Hangi çalışmalarınızın, stratejinizin ve değerlerinizin sizi uluslararası yolculuğunuzda öne çıkardığını düşünüyorsunuz? 

2000'li yılların başından itibaren uluslararası pazara açılarak Kazakistan, Rusya, Afganistan ve Ukrayna gibi pek çok ülkede projelere imza attık. Türk dünyasının en büyük tarih müzesi olan ve aynı zamanda dünyadaki ilk 10 büyük müze arasındaki yerini alan Kazakistan Milli Müzesi, YDA Group'un uluslararası arenadaki gücünü ve marka bilinirliğine de büyük katkı sağladı. Yaklaşık 400 milyon dolar yatırım değeri bulunan bu projedeki başarımız, Kazakistan'da EXPO 2017 gibi önemli bir projenin tüm altyapı işlerini üstlenmemizde en büyük referansımız oldu. Kazakistan Aktau Havalimanı'nı inşa ettik ve işletmeye devam ediyoruz. Ukrayna'da Boryspil Uluslararası Havaalanı'nı inşa ettik, bu projelerin hepsi bizim uluslararası arenadaki önemli projelerimizden birkaçı. 2003 yılı grubumuz için çok önemli bir kilometre taşıydı.

 

Dalaman Uluslararası Havaalanı Dış HatlarTerminali, ilk YİD tecrübemizdi. İnşaatını, planlanan süreden tam 8 ay önce, 22 ayda bitirdik. Bu havaalanı sıfır hatayla bitti. Havalimanı yapan bir şirket her işin altından kalkabilir, çünkü havalimanları bizim sektörde en komplike işlerin başında gelir. Bugüne kadar 8 tane havaalanı inşaatı yaptık, bunlardan iki tanesini işletiyoruz. 

PPP projelerine başladığımız 2010 yılı da bizim için önemli bir adım. 2014 yılında ise sermaye piyasalarına açılarak iki başarılı tahvil ihracı gerçekleştirdik, ilk kredi derecelendirme notumuzu aldık. Bu, aynı zamanda inşaat sektöründe alınan ilk not olması açısından önemli bir adımdı. 


Türkiye'de ve dünyada hayata geçirdiğiniz hangi projeler, sizin uluslararası arenada prestijinizi artırdı? 

Sağlık ve havacılık alanındaki PPP projelerinde hem yatırımcı hem de işletmeci olarak yer almaya başlamamız ve bu projelerimizin finansmanı için uluslararası kreditörlerle anlaşmaları yapmamız, uluslararası arenadaki saygınlığımıza katkı sağladı. Bu kapsamda uluslararası finansal kuruluşlarla uzun vadeli proje finansmanı kredileri ile hayata geçirmekte olduğumuz PPP sağlık projelerinin Türkiye'nin Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine yakın bir gelecekte know-how transferine de imkan vereceğini düşünüyoruz. Bu da şirketimiz açısından geleceğe yönelik önemli yurt dışı yatırım fırsatları yaratacaktır. 



PPP projelerinde öncü şirketlerdensiniz. Bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz? 

PPP modeliyle yapımı süren şehir hastaneleri projelerinde 4 şehir hastanesiyle hem yatırımcı hem yapımcı olarak önemli bir rol alıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın PPP modeliyle ihale ettiği hastanelerden ilki olan bin 583 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü'nü, 2011'de kazanarak bu alanda öncü olduk. 838 yataklı Konya Şehir Hastanesi'nin ve 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi'nin inşaatları hızla devam ediyor. Bin 700 yataklı Şanlıurfa Şehir Hastanesi projemizin de ön hazırlık ve şantiye mobilizasyon çalışmaları devam ediyor. Şehir hastaneleri projelerine toplamda yaklaşık 2 milyar Euro'luk yatırım yapıyoruz. Şehir Hastaneleri Türkiye'nin sağlık sektöründe bir devrim niteliğinde. Ülkemizde PPP modelinde şehir hastaneleri; yaklaşık 40 bin yatağa ulaşacak olan ve devletin yapacağı toplam yatırım paketinin 20 milyar dolar mertebesinde olması öngörülen çok büyük bir program. 



Aldığınız ödüllerden bahseder misiniz? 

Finans Dünyasının Oscarları olarak da adlandırılan Uluslararası Bonds&Loans Türkiye Ödülleri'nden 2015 yılında 6 ödülle dönmüştük. Bu yıl ise iki birincilik bir ikincilik olmak üzere üç ödülle döndük. 15Temmuz hain darbe girişiminin hemen ardından gerçekleştirdiğimiz 250 milyon TL'lik tahvil ihracımız ile "Yılın En iyi Tahvil İhracı',' PPP modeliyle yapımına devam ettiğimiz Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü projemizle hem "Yılın Proje Finansmanı" kategorisinde birincilik hem "Yılın Altyapı Finansmanı" kategorisinde ikincilik ödüllerini kazandık. 


Tahvil ihracımızla aldığımız ilk ödül ise dünyanın en saygın iş ve finans dergilerinden World Finance Magazine tarafından düzenlenen "Corporate Finance Deals of the Year"da "Yılın En iyi Tahvil ihracı" ödülüydü. Tamamen uluslararası bankalarla sağladığımız 838 yataklı Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü projesi, İslam Kalkınma Bankası'nın doğrudan katıldığı ve konvansiyonel ile İslami finansmanın birlikte sağlandığı Türkiye'deki ilk proje olma özelliğini taşıyor. 

Bununla birlikte geçtiğimiz yıl başarı ve ödüllerle gurur duyduğumuz bir yıl oldu diyebiliriz. Uluslararası platformda önemli bir yeri olan "Sign of the City Awards"dan iki yıl üst üste ödüllerle ayrıldık. 2015 yılında 2 birincilik 1 de "Premium Proje" ödülü aldığımız yarışmadan, bu yıl 5 ödül birden kazandık. Dalaman Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası projemizle "En İyi Endüstriyel/ Lojistik Yapı',' "Kazakistan Milli Müzesi projemizle "Sosyo-Kültürel Yapı" kategorisinde "Jüri Özel Ödülü',' YDA Çenter projemizle "En iyi Ofis','YDA Söğütözü Residences&Offices Projemiz "En iyi Rezıdans" ve Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü Projemizle de "En İyi Sağlık Binası" kategorilerinde "Premium Proje" ödüllerinin sahibi olduk. 


2017'nin Türkiye için nasıl bir yıl olacağını düşünüyorsunuz? 

YDA Group olarak demokrasimizin ve milli iradenin yanındayız. Her zaman olduğu gibi bundan sonrasında da önceliğimiz vatanımızın istikbali ve istikrarının korunması için çalışacağız Sayın Cumhurbaşkanımızın "milli seferberlik" çağrısı doğrultusunda iş dünyası olarak yatırımlarımıza hız kesmeden devam ederek ülkemize hizmet etmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve hükümetimizin üstün gayretleriyle birlik ve beraberlik içinde, 2017'nin ülkemiz için çok daha güzel bir yıl olacağına yürekten inanıyorum. 

Son olarak aldığımız her ödülü çok çalışmanın, azmin bir göstergesi olarak değerlendiriyor ve finans piyasalarına kazandırdığımız yeniliklerin birer takdiri olarak görüyoruz. Ülkemize ve YDA'ya inanan tüm yerli ve yabancı yatırımcılarımıza, aracı kurumumuza, olağanüstü gayret gösteren özveriyle çalışan finans ekibime ve emeği geçen YDA Ailesi'nin tüm fertlerine sonsuz teşekkür ediyorum.



YDA'NIN YENİ DÖNEM PLANLARI 

CİRO VE KÂRDA ARTIŞ 2016 yılında özellikle gayrimenkul projelerimizden bazılarının tamamlanıp konut alıcılarına teslim edilmesi, PPP, havaalanı ve altyapı yatırım projelerimizin inşaatlarındaki ilerlemeler ve diğer sektörlerimizdeki organik büyüme neticesinde, yıl sonunda hem konsolide ciromuzu büyüttük hem kârlılık seviyemizi artırdık. 


OLUMLU SİNYALLER 2017 yılında da yatırımlarımız artarak devam edecek ve PPP projelerimizden bazıları işletmeye açılacak. Bu da grubumuzun her anlamda büyümesine olumlu etki edecektir. Halihazırda devam eden projelerimizin yanı sıra portföyümüzde yer alan gayrimenkul proje geliştirmeden, havaalanı yapım işletmeciliğine, tarımdan enerjiye pek çok yeni projenin adımlarını attık. 


ALTYAPI ŞİRKETİ KURACAK Önümüzdeki dönemlerde planlanacak yeni şehir hastanelerinin paydaşlarından biri olmak da hedeflerimiz arasında. 4 hastanenin, 2 havaalanının olduğu PPP yatırımlarımızı ayrı bir altyapı yatırım holding çatısı altında toplamayı hedefliyoruz. PPP yatırımlarımızı söz konusu holding üzerinden ya sukuk ihracı ya da hisse senetlerinin halka arzı yoluyla uluslararası piyasalara açacağız. 




Ekonomist Ek/ World Class


Geri Dön