25 / 04 / 2024

Yeni Ekonomi Programı'nda kira zammı nasıl hesaplanacak?

Yeni Ekonomi Programı'nda kira zammı nasıl hesaplanacak?

Yeni Ekonomi Programı kapsamında yer alan tedbir maddesi ile kira zammı üst sınırı ÜFE ile değil, TÜFE ile belirlenecek. Peki, yeni düzenlemedeki bu değişiklik kira zamlarını nasıl etkileyecek?



Yeni Ekonomi Programı kapsamında yer alan tedbirlerden biri gayrimenkulde kira artış oranını doğrudan değiştiriyor.  Ev sahipleri artık kira zamlarını üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından gerçekleştirecekler. 

Yeni Ekonomi Programı'nın 'Enflasyon' bölümünün 'Politika ve Tedbirler' başlığı altında, "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir" maddesi yer alıyor.

Yeni düzenleme ile birlikte, 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı TÜFE ile belirlenecek. Yeni program 3 yıllık olacak şekilde hazırlandı ve 2019-2021 yıllarını kapsayacak. 

Enflasyon rakamlarına bakıldığında, üretici fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarının hayli üzerinde. Eylül ayı itibariyle son 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE yüzde 21.36 iken 12 aylık ortalama TÜFE 13.75 olarak açıklandı. Bu kapsamda yeni düzenleme ile kiralarda daha düşük artış söz konusu olacak. 

2018 Ekim ayı kira artış oranları belli oldu!

Yeni Ekonomi Programı ile bir aylık kira cepte!

Gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön