24 / 04 / 2024

Yozgat'taki tarihi köprüler restore edilecek!

Yozgat'taki tarihi köprüler restore edilecek!

Bozok Üniversitesi kampüs alanında buluna tarihi köprü ile Yozgat genelindeki 26 köprüden 5'inin restore edilmesiyle ilgili çalışma başlatıldı



Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şube Müdürü Halide Sert, üniversite rektörlüğünün davetlisi olarak geldiği Yozgat'ta projesi Bozok Üniversitesince hazırlanan tarihi köprüde incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından açıklama yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, kampüs alanında yer alan köprünün 1876-1906 yıllarında yapıldığının tahmin edildiğini, kitabesinin kayıp olması nedeniyle tarihi konusunda kesin bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Prof. Dr. Varinli, tarihi köprünün restore edilerek kampüs alanına farklı bir görüntü kazandırılmasına yönelik hazırladıkları projenin uygulanması için Karayolları Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulundan izin alınması gerektiğini bildirdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şube Müdürü Halide Sert'in ekibiyle birlikte Yozgat'a geldiğini de belirten Varinli, "Kampüs alanı içerisindeki bu köprüyü biz restore ettireceğiz. Bunun dışında diğer tarihi
özelliğe sahip köprülerin bazıları da Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restore edilecek" dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şube Müdürü Halide Sert Yozgat'ta tarihi özelliğe sahip kayıtlı 26 tarihi köprü bulunduğunu belirterek, üniversite kampüsündeki köprüyle birlikte 6 tarihi köprünün restore ettirilmesine yönelik çalışma yapıldığını söyledi.

Yozgat'ta 26 köprü dışında kayıtlara girmeyen tarihi özelliğe sahip köprüler de bulunabileceğini kaydeden Sert, varlığı bilinen ama kayıt altına alınmayan köprülerle ilgili olarak kendilerine gerekli bilginin verilmesini isteyerek, bu köprülerin koruma altına alınmasını sağladıklarını ifade etti.

Sert, "Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye genelinde tarihi özelliğe sahip bin 376 köprü vardı, bugün itibariyle bu sayı kayıtlarımızda bin 418 olarak görülüyor. Vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler, vatandaşlar bize
tarihi köprülerle ilgili bilgi aktarıyor, bunları kayıt altına alıyoruz" diye konuştu.
AA


Geri Dön