19 / 04 / 2024

Yumuşak kıvrımlar mimarların yeni gözdesi oldu

Yumuşak kıvrımlar mimarların yeni gözdesi oldu

Yeni tasarımlarda birbirinden yumuşak kıvrımlar mimarların vazgeçilmezi oldu



Bazen bir evde bazen ise bir kültür merkezinde doğal formlar bu kıvrımlardan nasibini alıyor
Mimaride her dönemim kendine özgü bir modası var. Yakın bir zamanda kadar sert çizgiler ve sivri kıvrımlarla karşımıza çıkan mimari projeler artık 'yumuşak hat'lara döndü. Son dönemin en ilginç projelerinde mimarların sivri köşelerden kaçması gözlerden kaçmıyor. Sivri köşelerin yerini ise yumuşak kıvrımlar alıyor. Bu kıvrımlar bazen çölün ortasında doğal formların bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bazen ise bir okulun mimarisinde yemyeşil çimenlerle kaplanıyor. Son dönemde bu kıvrımlardan nasibi alan projelerin başında ise- Amman'da Zaha Hadid tarafından hazırlanan bir kültür merkezi geliyor.

Dubai'nin devler Meydan'ı
SANKİ birkaç ay önceki finansal krizden nasibini alan yer Dubai değilmiş gibi adeta inadına yükselen bu yapı emirliğin en lüks komplekslerinden biri haline gelecek. Her yapıda birbirinden ilginç kıvrımları ile dikkat çeken Meydan City projesi at yarışlarından otele, marinadan iş merkezine spor merkezlerinden eğlence alanlarına kadar 200 milyon metrekare alanda kendi şehrini yaratacak. Yeşil vaha konseptinden yola çıkılarak projelendirilen Meydan City projesi Meydan Otel, Meydan Horizons; Godolphin Park and Meydan Metropolis bölümlerinden oluşuyor. Kendi marinası da bulunacak proje bisiklet yolları, kanallar, yürüyüş alanları ile negatif çevresel etkileri en aza indirecek. Metropolis bölümü dünyanın prestijli şirketlerini ağırlarken at ayağı şeklindeki HorseShoe Plaza ise geniş lobiler, zengin bahçeleri ile daha görsel bir ortamda çalışmak isteyenler için ideal olacak.Proje Malezyalı mimar Teo A. Khing (TAK) tarafından hazırlandı.

Çimenden gözükmeyen okul
BU park görünümlü yapı aslında Fransa'daki The Marcel Sembat Lisesinin binası. 1930'lu yıllardan 90'lı yılların sonuna kadar sekiz ayrı bölüme ayrılan okul son olarak ise dört ölüme ayrılarak bu yılın başından itibaren rehabilitasyona alındı. Ancak Fransız mimarların yeşil sevgisiyle kaplanan okul neredeyse çimenlerden görülmeyecek hale geldi. Okul binası, restoranlar, okul görevlilerinin kalacağı konutlar ile öğrenci yurtlarından oluşan yapının dörtte üçü çimenden bir bantla sarıldı.Etrafını çevreleyen park alanı ile bütünleşen okulun yeşillikler içindeki meydanı öğrenciler için hem bir buluşma noktası hem de geçiş alanı olarak kullanılabilecek.Projenin 2011 yılında tamamlanması planlanıyor.
Dilek Taş / Sabah Emlak


Geri Dön