19 / 04 / 2024

Yürüyen evlerin, konaklama alanlarına ihtiyacı kalmadı!

Yürüyen evlerin, konaklama alanlarına ihtiyacı kalmadı!

Tuvaletinden mutfağına, uydusundan internet bağlantısına kadar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilen, yürüyen bir eve sahip olmak çok az kişiye nasip olur. Yeterli kamp alanları bulunmasa da yeni karavanlar kampsız konaklamaya elverişli donanımlara sahipler



Tuvaletinden mutfağına, uydusundan internet bağlantısına kadar bütün ihtiyaçlarınızı içinde barındıran, yürüyen bir eve sahip olmak ise çok az kişiye nasip olur. Bu lüks yaşam anlayışının sırlarını sizler için araştırdık...

"Karavan sahibi olmak bir ayrıcalıktır" cümlesi doğru bir deyim. Özellikle Türkiye"de 3 bin adet karavan olduğunu düşünürsek, bu deyim pek çok insan için doğrulanmış oluyor. Ülkemizde karavanların güvenli bir şekilde konaklaması için yeterli kamp alanları bulunmasa da yeni teknoloji karavanlar kampsız konaklamaya elverişli donanımlara sahipler... Buna rağmen, içinde genelde oldukça kaliteli tuvalet, duş alanları; hatta bazılarında kreşler, gece kulüpleri ve restoranlar dahi bulunan karavan kamplarının olmayışı İstanbul için büyük bir eksiklik... Bir karavan seyahatine niyet etmişseniz, hafta sonu tatilinizde yapacağınız karavan kiralama işi günlük 200-300 TL arası bir fiyata mal oluyor. Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Başkanı Erdal Ötügen Karavan almak istiyorum derseniz, iyi bir durum değerlendirmesi yapmanız şart. Amacınıza göre sayısız özellikte karavan çeşidi mevcut diyor.

Yurtdışı için motorkaravan, doğayı keşfetmek için çekme karavan

Ötügene göre karavan satın almaya karar verdiğinizde, amacınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Şöyle ki; değişik ülkeleri keşfetmek, tanımak ve gezmek isterseniz motorkaravan, bir göl kenarında ailecek konaklayıp balık tutmak, dinlenmek için ise çekme karavan daha uygun... Yerli üretim bir çekme karavanı 8 ile 20 bin TL arasında bulabilirsiniz. İthalleri ise 25-50 bin TL arasında. Çekme karavan modelinde Caretta modeli normal standartların dışında oldukça farklı ve cazip bir görüntü veriyor. İçinde banyo hariç hemen her şey bulunan Carettaların fiyatları 8 bin 500- 10 bin TL arasında. Motorkaravana gelince... Alkovenli motorkaravanların yerlileri 25-140 bin TL fiyata sahip. Alkovenli karavanlar oldukça konforlu. Genelde üst kısımlarında yatak odası bulunan bu tip karavanlar tercih ediliyor. İntegra motorkaravanın ise yerli üretimi yok ve fiyatı 200-500 bin TL aralığında...

Karavan alırken nelere dikkat etmelisiniz, işin püf noktaları...

Karavanı gündelik yaşamda kullanmak istiyorsanız, yakıt tüketimi ekonomik olan, dar yollarda manevra yapabilen ve park yeri bulmakta zorlanmayacağınız bir model olmalı. İdeal motorlu karavanlar; sabit veya yükselen tavanlı modeller, monte edilebilir olanlar, mikro-motorlu karavanlar ve otomobilden üretilmiş kamyonetlerdir. Yurtdışında lüks tuvaletlerden restoranlara kadar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kampların olduğunu düşünürsek, sade özelliklerde bir karavan almak akla uygun oluyor. Ülkemizde ise bu alanların yokluğu, karavan sahibi olmak isteyen kişiyi daha fonksiyonlu ve pahalı karavanlara yönelmeye zorluyor. Tenha ve kırsal bölgeleri dolaşmak istiyorsanız, motorlu karavanınızın özellikleri önem kazanıyor. Örneğin her alanda kolaylıkla atık boşaltabileceğiniz çöp tankları olmadığı için aracınızdaki atıkları uygun bir çöp haznesi veya tercihen kapaklı bir kovayla atmak zorunda kalabilirsiniz. Birçok alanda elektrik tesisatı yoktur ve siz de elektriğe bir hayli bağımlı olacağınız için o nedenle jeneratör kullanmak zorunda kalırsınız ki bu da oldukça gürültülüdür. Ayrıca kalmayı planladığınız bölgede duş imkânı da olmayabileceği için duşu bulunan karavanları tercih edebilir ve ihtiyacınız olan her şeye sahip bir karavanla yolculuk etmiş olursunuz.

Yerli üretim aldığınız bir karavanın fiyatına Avrupa"da daha kaliteli karavanlar üretiliyor. Bunun sebebi ise uygulanan yüksek vergiler. Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Başkanı Erdal Ötügen, "Burada 100 bin Euro"ya satılan karavan Avrupa"da 25 bin Euro" sözleriyle duruma açıklık getiriyor.

İkinci el karavan almadan önce bu maddeleri okuyun!

-Bir nemölçer ile kontrol edilmeden kesinlikle motorlu karavan satın almayın. Herhangi bir problem varsa, bunu fark etmenizi sağlar.

-Eğer dönüştürülmüş bir karavan alacaksanız, tescil ve dönüşüm belgelerini iyi kontrol edin.

-Lavabonun altını ve rafları, akıntı veya sızdırmalara karşı mutlaka kontrol edin.

-Yatak şiltelerini ve yastıkları rutubet ve paslanmaya karşı inceleyin.

-Yatağın monte edildiği sistemin ağırlık kaldırabileceğinden ve masalar kurulduğunda tamamen sabit durduklarından emin olun.

-LPGli bir araç bile olsa bütün yakıt sistemini iyice elden geçirin.

-Elektrik sistemi bağlandıysa, yetkili bir elektrik mühendisinden son kontrol belgesini isteyin.

-Lastikler iyi görünüyor olabilir ama diş derinliği çok önemli. Ne kadar kilometre yapılmış olursa olsun 5 yıl içinde lastikler yenilenmelidir.

-Lastikler motorlu karavanınızın ağırlığını ve hızını kaldıracak bir model olmalı, jantlar ve lastikler doğru ölçüde olmalıdır.

-Motorlu karavanınızın mutlaka test sürüşüne çıkarınız ve yoldaki durumunu iyice inceleyiniz.

Görkem Çoksezen / VATAN


Geri Dön