24 / 04 / 2024

Zafer Çağlayan: Dünyayla sadece ticaret değil gönül köprüsü de kuruyoruz!

Zafer Çağlayan: Dünyayla sadece ticaret değil gönül köprüsü de kuruyoruz!

Ticaret Köprüsü’ yle çok önemli mesajlar verdiklerini belirten Ekonomi Bakanı Çağlayan, her toplantıda dünyayla biraz daha kaynaştıklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye’ nin misafirperverliğine de dikkat çekti...



Ticaret Köprüsü’yle çok önemli mesajlar verdiklerini belirten Ekonomi Bakanı Çağlayan, her toplantıda dünyayla biraz daha kaynaştıklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye’nin misafirperverliğine de dikkat çekti.


130 Ülkeden 2 bin 450’yi aşkın iş adamını İstanbul’da buluşturan ‘Dünya Ticaret Köprüsü’ başladı.  Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu tarafından (TUSKON) düzenlenen programın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dünya Ticaret Köprüsü’nün amacının daha çok ortaklık ve iş birliği olduğunu belirterek, bu köprünün sadece bir ticaret değil aynı zamanda gönül köprüsü de olduğunu söyledi. Çağlayan, 19. toplantının dünyaya çok önemli bir mesaj verdiğini ve Türkiye’nin her toplantıyla dünyayla biraz daha kaynaştığını ifade etti. 


ANADOLU’YA DA GİDECEKLER


Bu yıl toplantıya 130 ülkeden işadamının katıldığını vurgulayan Çağlayan, “İşadamları buradaki görüşmelerinin ardından Anadolu’ya gidecek, oradaki iş adamlarıyla görüşecek. Misafir işadamları Türk işadamlarının evlerinde ağırlanacak. Dünyada hiçbir toplantıda böyle bir misafirperverlik yoktur” ifadelerini kullandı. 


GİTMEDİĞİMİZ TEK ÜLKE BİLE YOK


Anadolu’da ihracat yapamayan il kalmadığını ve ihracatın İstanbul’dan Anadolu’ya kaydığını belirten Çağlayan, geçen yıl Türkiye’nin ihracatın katkısıyla yüzde 2,2’lik bir büyüme elde ettiğini kaydetti. Çağlayan, geçen 4 yılda pazar çeşitlendirmesinin ihracata 43,6 milyar dolar bir katkı sağladığına işaret ederek, Türkiye’nin ihracat yapmadığı hiçbir ülke kalmadığını hatta Mikronezya ve Nauro’ya da ihracat yaptığını dile getirdi. 


25 BİN İŞ GÖRÜŞMESİ YAPILMASI BEKLENİYOR


TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyonla ilgili şu bilgileri verdi: “Bugün, daha önce gıda, inşaat ve tekstil başta olmak üzere farklı sektörler odaklı düzenlenen dünya köprülerinin 19’uncusu için birlikteyiz. Ana temasını gıda, hızlı tüketim mamulleri, tarım ve ilgili makinalar olarak belirlediğimiz bu yılki ticaret köprüsü toplam 1904 uluslararası ve yerel firmayı bir araya getiriyor. Yapılan program sonunda toplam 25 bin iş görüşmesinin yapılmasını bekliyoruz.” 


EN YÜKSEK KATILIM AFRİKA'DAN GELDİ


 


MERAL, konuşmasında programa katılanların listesini de verdi. Buna göre, Latin Amerika’dan 55, Asya Pasifik’ten 221, Afrika’dan 676, Ortadoğu’dan 31, Avrupa ve Balkanlar’dan 110, Avrasya’dan 306 ve Kuzey Amerika’dan 20 iş insanı olmak üzere toplam 1.453 kişi İstanbul’a geldi. 


Akşam Gazetesi 





Geri Dön