19 / 04 / 2024

Zeki Sayın, Emlakbank'ın vergisini ödemeli

Zeki Sayın, Emlakbank'ın vergisini ödemeli

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Emlakbank'ın ödenmeyen 30 milyon liralık vergisinden Zeki Sayın'ı sorumlu tuttu



Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Tasfiye halindeki Emlakbank'ın ödenmeyen 30 milyon liralık vergisinden tasfiye kurulunun başındaki Zeki Sayın'ı sorumlu tuttu.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabındaki paraların hak sahiplerine ödenmesi konusunda yoğun bir çaba sarf eden Tasfiye halindeki Emlakbank Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın'ın başı Maliye ile derde girdi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Emlakbank'ın 2007 ve 2008 yıllarında elde ettiği kârdan ödenmesi gerekip de ödenmeyen 30 milyon liralık vergiden Sayın ve Tasfiye kurulundaki diğer iki üye olan Duray Şimşek ve Abdullah Soydaş'ın şahsen ve müteselsilen (zincirleme olarak) sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Geçmiş yıl zararları 794 milyon lirayı bulan Tasfiye halindeki Emlak Bankası 2007'de 20 milyon lira, 2008'de de 130.1 milyon lira kâr elde etti. Bu kârlara ilişkin 2007'de 4 milyon lira, 2008'de de 26 milyon lira vergi doğdu. Maliyeye göre tasfiye halindeki şirketler de normal şirketler gibi sadece geçmiş 5 yılın zararını kârdan indirebiliyor.

Emlakbank'm bilançosundaki zararlar 1999-2001 tarihleri arasında oluştuğundan 2007 ve 2008 yıllarında elde edilen kardan söz konusu geçmiş yıl zararlarını indirme hakkının ortadan kalktığı bildirildi. YDK ise Emlakbank'm Tasfiye Kurulu'nun Maliye Bakanlığı yerine yeminli mali müşavirden görüş sormasının hata olduğunu belirtti.
 
SAYIN: ÜÇÜ DE DEVLETİN
Emlakbank Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 1999-2001 yıllarındaki zararların 2007-2008 yılı kârlarından indirilebilmesi konusunda birçok farklı görüş bulunduğunu, son kararı bugünlerde Maliye'nin vereceğini söyledi. Sayın şöyle konuştu: "Emlakbank devletin bir kurumu, Hazine de devletin, Maliye de. Derlerse ki, bu para Maliye'ye gönderilecek, biz Maliye'ye göndeririz. Tasfiye kurulu üyeleri memur, dolayısıyla Hazine'nin emrindeki kişiler. Tahsil ettiğimiz her kuruş Hazine'ye gidiyor."

Ahmet Kıvanç/Habertürk


Geri Dön