19 / 04 / 2024

Zeytinburnu Stadyumu ve Spor Komleksi yıkılıyor!

Zeytinburnu Stadyumu ve Spor Komleksi yıkılıyor!

İstanbul Zeytinburnu’nda yer alan Abdi İpekçi Spor salonundan sonra Zeytinburnu Spor Kompleksi ve stadyumu da yıkılıyor. Yıkımın ardından spor tesisleri yeniden yapılacak.



 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 10 bin metrekarelik parsel üzerinde yer alan ve “riskli yapı” raporu bulunan Zeytinburnu Spor Kompleksi'nin yıkımı için 17 Ocak tarihinde ihaleye çıktı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, spor kompleksinin enkazından çıkacak ekonomik değer ifade eden malzeme karşılığı yıkımı işi  900 bin liraya Sait Keskin Köprülü İnşaat Taahhüt Yıkım Hafriyat şirketine verildi.


YENİDEN YAPILACAK


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kötü hava koşullarında evsizleri misafir ettiği, bir çok karşılaşmaya ev sahipliği yapan spor kompleksinde yarı olimpik yüzme havuzu, 400 seyircili spor salonu, fitness salonu, 2 adet halı futbol sahası, kapalı tenis kortları yer alıyordu. 1993 tarihinde açılan ve 2002 tarihinde yenilenen spor kompleksinin yıkımın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin yerine 2 bin seyirci kapasiteli spor salonu yapacağı öğrenildi. 38 bin metrekarelik 17 bin seyirci kapasiteli stadyumun ve 2 havuzun kesiştiği orta alana ise üstü kapalı meydan inşa edilecek. Spor kompleksinde kütüphane de yer alacak. Spor kompleksinin karşısındaki Zeytinburnu Stadyumu da yıkılarak yerine 2 bin 200 araçlık 3 katlı yer altı otoparkı yapılacak. Otoparkının üst kısmında ise 17 bin seyirci kapasiteli stadyum, 2 adet yüzme havuzu, 2 adet fitness salonu, squash sporu salonu, uzak doğu sporlarının yapılacağı kapalı spor salonları, soyunma odaları, hamamlar, mescit, kafeterya, ticari üniteler, kulüp ofisleri, protokol tribünü ve localar bulunacak.

MÜLKİYET SORUNU MAHKEMELİK OLDU

Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi'nin karşısındaki yer alan spor kompleksinin mülkiyeti de yıllardır tartışma konusuydu. 2014 tarihinde yürürlüğe giren torba yasa 42 bin 259 metrekarelik eski bostan arazi Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'na iade edildi. Zeytinburnu Belediyesi, arazi kendilerine kamulaştırma yoluyla geçtiği için tapunun iade edilmesine karşı dava açtı ve uzun yıllardır süren davada en son Danıştay 10. Dairesi Zeytinburnu Belediyesi'ni haklı bulundu ve dosyayı yeniden görüşmek üzere İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme de Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği karara uydu. Mahkemelik olan bu arazi üzerinde yıkımı gündemde olan  İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait spor kompleksi, Zeytinburnu Stadı, halk pazarı ve otopark yer alıyor.

ABDİ İPEKÇİ DE YIKILIYOR

Zeytinburnu'nda 1989 tarihinde hizmete açılan Abdi İpekçi Spor Salonu'nda da yerine yenisini yapmak üzere geçtiğimiz günlerde yıkımına başlanmıştı.

 

 


Geri Dön