18 / 04 / 2024

Zeytinburnu'na deprem odaklı kentsel dönüşüm!

Zeytinburnu'na deprem odaklı kentsel dönüşüm!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Zeytinburnu ilçesinde uygulanacak "Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm" projesi kapsamında yapılacak 1280 konut ve iş yerinin temeli törenle atıldı



Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, insanoğlunun yeryüzünde var olduğu günden bu yana birçok doğal afete maruz kaldığını belirtti. Bununla ilgili deneyimlerini geliştirenlerin tedbirlerini almaya çalıştığını dile getiren Topbaş, bunu başaranların daha insanı ve maddi kayıp verdiğini ifade etti.

Dünyanın birçok yerinde doğal afetlerin yaşandığını kaydeden Kadir Topbaş, yerleşik alanların doğru seçilmesi halinde yaşamların daha kolaylaşacağını aktardı. İstanbul'un 8500 yıldır yerleşim tarihine tanıklık ettiğini söyleyen Topbaş, İstanbul'un değişik dönemlerde doğal afetleri yaşadığını, bunların en acısının ise habersiz gelen deprem olduğunu, İstanbul'un 250 ve 500 yıllık periyotlarla depremi yaşadığını anlattı.

Son yaşanılan depremin üzerinden 10 yıl geçtiğini belirten Topbaş, 10 yıldan bu yana merkezi ve yerel  yönetimlerin ciddi tedbirler almaya çalıştığını kaydetti. Topbaş, "Ama maalesef 10 yılda ne yapıldı ki diye birtakım ithamlara maruz kalındı. Yüzlerce yıllık mazisi bulunan bu şehirde yönetimde bulunanlar bu konuyla ilgili ne yaptılar diye sormak lazım. Hangi tedbiri aldınız? 1996 yılına kadar niçin belediye bir deprem müdürlüğü yoktu? Bunu sormak lazım" diye konuştu.

"10 yıl önce ciddi bir sıkıntının yaşandığını Türkiye'de, İstanbul ve çevresinin ciddi hasar gördüğünü" dile getiren Topbaş, "Afet öncesi alacağınız tedbir en doğru tedbirdir. Maddi ve manevi zayiatı az vermek için doğru işler
yapmak zorundayız. Bu şehirde maalesef çarpık yapılanma denilen, gelişi güzel yapılan yapılarla karşı karşıyayız. Bu sıkıntıların genel sebebi bu" dedi.

İnsanlık tarihinde insanların yerleştikleri alanlarda ilerleyen zamanlarda birtakım dönüşümleri yaptığını belirten Topbaş, depreme karşı güçlendirme çalışmaları kapsamında kamuya, devlete ait ortak alanlar olan hastanelerin, okulların, belediye binalarının, viyadüklerin güçlendirilmesi çalışmasının yapıldığını söyledi.

Yönetime geldiklerinde İstanbul'un jeolojik haritalarının bulunmadığını anlatan Topbaş, ilk defa kendi  dönemlerinde kentin jeolojik haritalarının çıkarıldığını belirtti. Hükümetin depremle ilgili Yapı Denetimi Yasası'nı
çıkardığını aktaran Topbaş, dünyanın her yerinde deprem riski taşıyan ülkelerin bulunduğunu, Tokyo'da yapıların yüzde 25'inin deprem riski taşıdığını ifade etti.

İstanbul'da deprem dönüşümüyle ilgili olarak bir model çıkarmak istediklerini ve bu amaçla Zeytinburnu ilçesini model aldıklarını dile getiren Kadir Topbaş, çok sayıda binayı depreme karşı taradıklarını, buralarda olası bir
depremde nasıl bir davranış göstereceklerinin tespitini yaptıklarını anlattı.

Zeytinburnu'daki proje çerçevesinde, 1280 konut ve iş yerini 2 yıl içerisinde yapacaklarını belirten Topbaş, vatandaşların yeni konutları bitene kadar mevcut dairelerinde kalacaklarını bildirdi. Yeni binaların bitmesinin
ardından eski binaların yıkılacağını ifaden eden Topbaş, "Kimseye hak etmediği bir şeyi vermeyeceğiz" dedi.

-BİR GRUP TEPKİ GÖSTERDİ-
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise 11 yıldır belediye başkanı olduğunu, ancak kendisinden önceki 10 yılda ilçede 5 bin kaçak yapı tespit ettiklerini, bu binaların ruhsatsız yapıldığı için deprem şartlarına uygun
olmadığını söyledi.

Belediye olarak depremle ilgili çeşitli üniversitelerle birlikte çalışmalara giriştiklerini anlatan Aydın, insanların ölmesini istemediklerini aktardı.

Murat Aydın'ın konuşması sırasında bir grup vatandaş Başkan Aydın'a tepki gösterdi. Bunun üzerine tören alanındaki vatandaşlar güvenlik güçleri tarafından alandan uzaklaştırıldı.

Daha sonra konuşmasına devam eden Başkan Aydın, Sümer Mahallesi'nde yapılacak projenin iki yıl hazırlık çalışmasının sürdüğünü, vatandaşlarla sürekli toplantı içerisinde bulunduklarını ve süreçten herkesin bilgisinin olduğunu aktardı.

Devletin para ödeyerek vatandaşına konut yaptığını dile getiren Aydın, "Provokatörlük yapmayın. Devlet senden bir kuruş almayacak. Derdiniz ne? Niçin bağırıp çağırıyorsunuz? Ne yapmak istiyorsunuz? Devlet senin kaça yaptığın binanın yerine yenisini yapacak? Bu provokatörler birçok şeye engel oluyorlar.

Geç oldu diyorsunuz. Neyin geçi. Bu işin olmasını istemeyenler var. Buna karşı çıkanlar var. Bu provokatörlere pirim vermeyeceğiz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Topbaş, butona basarak inşaat alanına ilk harcı
döktü ve ardından yeni yapılacak binaların maketini inceledi.

-PROJE HAKKINDA-
Sümer Mahallesi'nde yürütülecek "Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi", 171 bin metrekarelik konut alanı ve 46 bin 500 metrekarelik dükkan alanını kapsıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında, Sümer Mahallesi'nde mahalle dokusu korunarak, 1 artı 1, 2 artı 1, 3 artı 1 ve 4 artı 1 olmak üzere toplam 1280 konut ve iş yeri yapılacak.

Projenin içinde iç bahçeler, spor tesisleri, çocuk oyun alanları ve kapalı otopark da bulunacak. Her daireye kapalı bir otopark verilecek. Kentsel dönüşümün ilk etabında 642 adet daire, 22 adet iş yeri tamamlanacak, Projenin gerçekleştirilmesi için "Kat karşılığı anlaşma modeli" benimsendi.

Anlaşma modelindeki oran yüzde 75 olarak belirlendi. Yani 100 metrekare dairesi olan vatandaşa 75 metrekare daire bedelsiz verilecek. Eğer mevcut metrekare ile verilecek metrekare arasında bir fark doğarsa aradaki fark 10 yıllık banka kredisi ile tahsil edilecek. Eğer vatandaşın hesabına daha düşük bir metrekare yazılırsa KİPTAŞ farkı ödeyecek.
A.A


Geri Dön