28 / 03 / 2024

10 yıllık kiracı hakları!

10 yıllık kiracı hakları!

1 Temmuz 2014 tarihinde uygulamaya başlanacak olan 10 yıllık kiracı tahliyeleri, birçok kiracıyı yeni bir ev bulmak zorunda bırakacak. Bu süreçte 10 yıllık kiracı hakları nelerdir?



10 yıllık kiracı hakları!

10 yıllık kiracı tahliyesi; 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen daha sonra yapılan bir düzenleme ile 2 senelik süre ile ertelenen uygulama için süre yaklaşıyor.


1 Temmuz 2014 tarihinde başlayacak bu uygulamada 10 yıllık kiracının hakları nelerdir? Kiracıya en az kaç ay öncesinden tahliye bildiriminde bulunulması gerekiyor?


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren on yıllık kiracıların sebepsiz tahliyesi ile ilgili esaslar 4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da yer alan geçici 2. maddede yer alıyor.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun!


Geri Dön