29 / 03 / 2024

4 maddede sitelerin mali hesapları!

4 maddede sitelerin mali hesapları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " sitelerin mali hesapları " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Konut Sitelerinde temel dört hesap söz konusudur. Bu dört hesabın alt kalemleri arasında geçişler mümkünken, bir birleri arasında aktarım, çıkarım yapılmaz.


1. İşletme Projesi Hesabı; sitedeki sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve memnuniyetlerini  sağlayacak  hizmetlerinin bir yıl boyunca güvenlik-temizlik-peyzaj –teknik bakım ve yönetim hizmetlerinin gideri olacak personel-enerji-bakım-malzeme maliyetlerinin KMK esasları çerçevesinde bağımsız bölüm başına paylaştırılarak yıllık tahakkuk  ve aylık tahsilatının yapıldığı  hesaplardır. Temel hukuki dayanağı KMK madde 20,22-dir. Kat malikleri kurulunca onaylanır, yönetim kurulunca tahakkuk edilir ve sakinlerce ödenir.


2.Gider Avansı Hesabı, sitedeki bağımsız bölümlerin emlak değerini artıracak yenilik ve ilave işlerden dolayı oluşacak giderlerin KMK esasları çerçevesinde bağımsız bölümlere paylaştırıldığı, defaten tahakkuk edilip, belli vadelerde tahsil edildiği, temel hukuki dayanağı KMK madde 21,42-dir. Gider avansı  kat malikleri kurulunca onaylanır ve kat maliklerince ödenir.


3.Ortak /Merkezi Isıtma Hesabı,  imar ve ruhsat şartları gereğince merkezi veya ortak ısınan, sıhhi sıcak su elde eden bağımsız bölümlerden oluşan sitelerde bu sitemi besleyecek üç temel eneri (su, doğalgaz,elektrik) ve paylaşım/bakım-onarım giderlerinin ilgili yönetmelik çerçevesinde paylaşımı ile  dönemsel tahakkuk ve tahsilatlı hesaplardır. Hukuki dayanağı, Enerji  Verimliliği Kanunudur.  Giderlere karşılık oluşan hesap, yönetim kurulunca düzenlenen gider bildirimi üzerinden sakinlerce ödenir. 


4.Aidat Dışı Gelirler Hesabı,  yukarıda belirtilen hesaplar dışında ve onların aksine gider değil de gelir nitelikli bir hesap kalemidir. Bu hesabın hukuki dayanağı KMK madde 10 ve 45-dir. Gelirler malikler arasında paylaştırılarak gelir vergisine konu edilebildiği gibi, aidatların tahakkuk ve tahsilat arasında oluşacak fark kabulü ile de yansıtılabilir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


4 maddede site yönetiminde hesaplar!



Geri Dön