24 / 04 / 2024

Aile mülkiyeti nedir?

Aile mülkiyeti nedir?

Aile konutu, ailenin oturduğu mesken olarak karşımıza çıkıyor. Peki, gayrimenkul üzerindeki hakların sınırlanmasını sağlayan aile mülkiyeti nedir?



Aile mülkiyeti nedir?

Aile konutu, ailenin oturduğu mesken olarak karşımıza çıkıyor. Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi ile ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörülüyor.


Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor. Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamıyor veya üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 


Aile konutu olarak kabul edilen gayrimenkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair kayıt (şerh) koydurabiliyor. 


Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor. 


Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor ve o taşınmazın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahıs ta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlıyor ve ona göre hareket ediyor. Tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapamıyor. 


Eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön