25 / 04 / 2024

Apartman risk analizi yaptırmama cezası!

Apartman risk analizi yaptırmama cezası!

Risk değerlendirmesi; apartman, bina ve sitelerde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin önlenmesi çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor. İşte, apartman risk analizi yaptırmama cezası!



Apartman risk analizi yaptırmama cezası!

6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununa göre en az 1 çalışanı olan iş yeri risk değerlendirmesi yapmak zorunda oluyor. Bu sebeple ister konut olarak kullanılan apartmanlar, ister iş yeri olarak kullanılan yapılar ve  bunların toplu olarak bulunduğu siteler olsun, apartman görevlisi, kapıcı, bahçıvan, bekçi ve benzeri tek 1 çalışanı dahi olması durumunda Risk  Analizi  ve Acil Eylem Planı hazırlanması yükümlülüğü bulunuyor. 


Bu ifadeden anlaşılacağı üzere, kapıcı veya benzeri personel çalıştırılan apartmanlarda kat malikleri işveren olup, apartman yöneticisi de işveren vekili sıfatıyla risk analizinin yapılmasıyla yükümlü sayılıyor. 


Apartmanda var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar risk analizi değerlendirmesi kapsamına giriyor.


Tespit edilmiş olan tehlike veya tehlike kaynaklarının her biri ayrı ayrı dikkate alınarak bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin hangi ihtimalde oluşacağı ile bu risklerden kimlerin, nelerin, ne şekilde ve hangi şiddette zarar görebileceği belirleniyor. Bu belirleme yapılırken mevcut kontrol tedbirlerinin etkisi de göz önünde bulunduruluyor. 


Apartman risk analizi yaptırmama cezası!

Risk Analizi ve Değerlendirmesi yaptırmayan işverenlere, işyerinin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğü ceza uyguluyor. Ceza, iş müfettişlerince veya yetkilendirilen kişilerce yapılacak durum tespitlere göre kesiliyor. Ceza uygulamasıyla ilgili usul ve esaslar, Kabahatler Kanunu’na göre belirleniyor. Apartman risk analizi yaptırmamanın cezası içerisinde idari para cezası yer alıyor. 


Bina risk analizini kim yapar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön