19 / 04 / 2024

Apartmanlarda risk değerlendirme rehberi!

Apartmanlarda risk değerlendirme rehberi!

Apartmanlarda risk değerlendirme rehberi, apartman; bina ve sitelerde 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği baz alınarak hazırlandı...



Apartmanlarda risk değerlendirme rehberi!

Aparman, bina ve siteler için risk değerlendirme listesinin doldurularak yönetimde bulundurulması, belirli aralıklarla güncellenmesi ve bu değerlendirme sonucunda alınması öngörülen tedbirlerin yerine getirilmesi gerekiyor.


Risk değerlendirmesi; apartman, bina ve sitelerde var olan ya da dışarıdan gelebebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekli çalışmaları kapsıyor. Risk değerlendirmesi çalışmalarının bir ekip tarafından yürütülmesi gerekiyor. İhtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere dışarıdaki kişi ve kuruluşlarsan da hizmet alınabiliyor.


Aaz tehlikeli sınıfta yer alan apartman, bina ve sitenin; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden bu hizmeti temin etmesi yükümlülüğü 2014 yılı Temmuz ayında, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alanlarında ise 2013 yılı Haziran ayında yürürlüğe girecektir. Bu tarihlerde kadar risk değerlendirmesini gerçekleştirecek ekipte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulunması zorunlu olmayıp apartman yöneticisi ve çalışan/çalışanlar ile gerektiğinde diğer apartman sakinleri de yer alabiliyor.


Öncelikle apartman, bina veya sitenin İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre yer aldığı tehlike sınıfı belirlenmelidir. Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfa göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.


Risk değerlendirmesi apartman, bina veya sitede herhangi bir değişiklik olması (örneğin yapıya ek bölümlerin eklenmesi, sonradan asansör yapılması vb gibi..) durumunda bu sürelere bakılmaksızın yenilenecektir.


Apartmanlarda risk değerlendirme rehberi için tıklayın



Apartman risk değerlendirme formu!
Apartmanlarda risk değerlendirme!




Geri Dön