19 / 04 / 2024

Emlak bildirim süresi!

Emlak bildirim süresi!

Gayrimenkullerin emlak vergisinin verilmesi öncesinde emlak bildirimi yapılması gerekiyor. Emlak bildirimi süresi nedir? Emlak Gelir Vergisi'inde bu konu nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Emlak bildirim süresi!


Emlak bildirim süresi Emlak Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinde şöyle yer alıyor;


Bildirim Verme Süresi

Madde 23-


(4751 sayılı Kanunun 2/E maddesiyle değişen madde Yürürlük: 9.4.2002) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) emlâk vergisi bildirimi verilmesi zorunludur. Devlete ait arazi için bildirim verilmez.

Bildirimler;


a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,


b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde,


Emlâkın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.


Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir. Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir.


Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır.

Bildirimlerin şekli ve kapsamı Maliye Bakanlığınca belirlenir.



Emlak bildirimi ne zaman yapılır?

Emlak beyanı ne demektir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com 



Geri Dön