18 / 04 / 2024

Erciyes'teki teleferik hattı ve kayak pisti bu kış hizmete girecek!

Erciyes'teki teleferik hattı ve kayak pisti bu kış hizmete girecek!

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cıngı: "3 bin 917 metre yüksekliğe sahip Erciyes'te 3 bin 400 metreye teleferik hattı ve kayak pisti yapıyoruz. Erciyes Kayak Merkezi'nde her türlü kayak müsabakaları yapılabilecek" dedi




Erciyes Dağında, 3 bin 400 metre yükseklikte yapılan kayak pisti ve teleferik hattı bu kış sezonunda hizmete girecek.


Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin 2005 yılında başlattığı Erciyes Dağı Kış Sporları ve Turizm Master Planı çalışmalarının hızla devam ettiğini, her yıl aşama aşama tamamlanan bölümlerin hizmete açıldığını söyledi.


Bu zamana kadar 120 milyon avrodan fazla yatırım yapılan Erciyes Dağı'na geçen yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin kayak yapmaya geldiğini ifade eden Cıngı, özellikle İsviçre, Avusturya, İngiltere ve Fransa gibi kış turizminde söz sahibi ülkelerde kayak yapan turistlerin Erciyes'ten çok memnun ayrıldıklarını vurguladı.


- "Son derece uzman kişilerin kayabileceği pistler"


Erciyes'te 26 milyon metrekarelik tapulu arazinin Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu ve master planın tapulu alan üzerinde uygulandığını hatırlatan Cıngı, şunları kaydetti:


"Yaklaşık 300 milyon avro bedelli proje kapsamında Erciyes'i adeta nakış nakış işleyerek dağın her tarafını kullanıma açmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 3 bin 917 metre yüksekliğe sahip Erciyes'te 3 bin 400 metreye teleferik hattı ve kayak pisti yapıyoruz. Bu irtifa ile Erciyes Kayak Merkezi'nde her türlü kayak müsabakaları yapılabilecek. 3 bin 400 metre yükseklikteki pistlerimizde kayan kayakseverler, hem Tekir hem de Hisarcık Kapıya inme imkanı bulacaklar. Bu yükseklikteki pistlerimiz siyah pist dediğimiz son derece uzman kişilerin kayabileceği pistler. Kayak denilince ilk akla gelen Avusturya, İsviçre, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde 2 bin metrelerde kayak yapılıyor. Bu bölgelerde 3 bin 400 metre yükseklik çok ekstra bir durum ve aranıp da bulunamayan bir irtifa. Erciyes bu yönüyle de rakiplerine fark atacak özellikte." 


- Zirveyi görerek kayak yapılabilecek


Erciyes'te en düşük kayak yapılabilen yüksekliğin 2 bin 200 metredeki Tekir bölgesi olduğunu belirten Cıngı, daha önce 3 bin 200 metre yüksekliğe pist ve teleferik hattı yaptıklarını bu yıl da bu yüksekliği 3 bin 400 metreye çıkardıklarını söyledi.


3 bin 400 metrenin "Çanak" olarak adlandırılan bölge olduğunu ve son tesisin burada bulunduğunu ifade eden Cıngı, "bir sonraki aşama 3 bin 917 metrelik zirve. 3 bin 400 metreye çıkan kayakseverler çıplak gözle zirveyi ve zirveye tırmananları bile rahatlıkla görülebilecek" diye konuştu.


- Pist uzunluğu 200 kilometreye çıkacak


Erciyes'te uzunluğu 10 kilometreyi bulan tek parça pistlerin olduğunu ve istasyonların bulunduğu bölgelere Alplerde ve diğer uluslarası kayak bölgelerinde olduğu gibi kayakseverlerin, dinlenip ihtiyaçlarını giderebilecekleri tesisler yaptıklarının altını çizen Cıngı, şöyle devam etti:


"Erciyes Dağı'na Tekir, Hisarcık, Develi ve Hacılar kapılarından ulaşım sağlanıyor. Bu dört kapının tamamında mekanik tesisimiz mevcut. Hacılar ve Tekir çok daha gelişmiş durumda. Hedefimiz dağın her tarafında özgürce kayak yapabilmesi. Bir pistte git gel değil de dağın her tarafında bütün imkanları kullanabilmek. Bu yaz ilave edeceğimiz 40 kilometrelik pistle 100 kilometreye yakın pistimiz oluyor. Bunun yanında 15 tane mekanik tesisimiz oluşacak. Saatte 30 bin insanı taşıyacak kapasiteye ulaşacağız. Master Planı'nın tamamlanmasıyla birlikte Koç Dağı'ndaki tesislerimizi ve diğer bölgelerdeki ekstrem kayak yapılabilecek tesislerimizi bitirdiğimiz zaman pist uzunluğumuz 200 kilometreyi bulacak."


- 1 milyon 700 bin metre karelik alana suni kar


Dağın 1 milyon 700 bin metrekarelik bölümünün suni karlama sistemleriyle donatıldığını ve 7 milyon avroluk karlama ünitesi ihalesi yapıldığını ifade eden Cıngı, 144 tane karlama makinesi olduğunu ve daha çok olimpik pistlere dağıtıldığını ifade etti. 


Eksi 4 - 5 dereceden sonra suni kar üretebildiklerini belirten Cıngı, "Yapay kar makineleriyle kar yağmama riskini ortadan kaldıracağız. Tabi ki doğal karın yerini hiçbirşey tutmaz ama herhangi bir müsabaka yapacağımız zaman da pistlerimizi istediğimiz zaman karlayabileceğiz. Bu da bize avantaj sağlayacak" dedi.


AA


Geri Dön