19 / 04 / 2024

Evimi satarsam ne kadar vergi öderim?

Evimi satarsam ne kadar vergi öderim?

Gayrimenkulün edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi de ödeniyor. Siz de "5 yıl içerisinde evimi satarsam ne kadar vergi öderim?" diyorsanız işte yanıtı..



Evimi satarsam ne kadar vergi öderim?

Bir eviniz olduğunu ve evinizi satmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda eski malik olarak ne zaman ev ne kadar vergi ödemek ile mükellef olursunuz? Ödeyeceğiniz diğer masraflar neler olur?


Öncelikle tapu dairesinde yapılan devir işlemi için satıcı olarak binde 20 oranında tapu harcı ödemeniz gerekiyor. Bu harç, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Ayrıca, satışın yapıldığı sene evin emlak vergisi mükellefiyeti de eski malikte oluyor. Örneğin satışın 2015 yılında gerçekleştiğini düşünelim. Bu durumda, 2015 yılına ait emlak vergisi ödemelerini yapmanız gerekiyor.


Ayrıca gayrimenkulün edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi de ödeniyor. Siz de "5 yıl içerisinde evimi satarsam ne kadar vergi öderim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Yapılan hesaplamalara göre bu bedelden yüksek gelir elde eden kimseler, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde vergi ödüyor.



2015 değer artış kazancı ne zaman beyan edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön