25 / 04 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm son durum 2015!

Fikirtepe kentsel dönüşüm son durum 2015!

Fikirtepe'de yüzde 100 anlaşma kaç projede sağlandı? 3'te 2 çoğunluğunun sağlandığı alan sayısı kaç? Fikirtepe'de ruhsat alan kaç proje var? Fikirtepe'nin dönüşümde son durum ne?




Selimoğlu - Pana Grup Fikirtepe projesi için ruhsatı aldı. Böylece Fikirtepe'de ruhsat verilen ada sayısı 6'ya çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde incelemesi devam eden 5 proje daha bulunuyor.


Fikirtepe kentsel dönüşüm riskli alan içerisinde ruhsat almış olan firmalar ile ruhsat almak üzere müracaatta bulunan firmalar maliklere verilecek bağımsız bölümlerin belirlenmesi için sermaye piyasası kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı bir değerlendirme kuruluşu ile anlaştığına dair sözleşmeyi ve maliklerin hisselerini gösterir listeleri il müdürlüğüne sunmak zorundalar.


Riskli alan içerisinde 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan iş, işlem ve uygulamaların muaf olduğu vergi, harç ve ücretlere ilişkin olarak çeşitli firmalara verilmiş olan yazılar, o firmaların riskli alanda uygulama yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirildiği anlamı taşımıyor. O belge o firma ya da şahsın devlet dairelerindeki işlerinde kanundan yararlanılacak konularda yararlanması anlamını taşıyor.


Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında toplamda 57 proje adası bulunmakta olup, 32 proje adasında %90' ın üzerinde anlaşma sağlandı. 12 proje adasında ise %100 anlaşma ağlanarak bu adalardan 6 tanesi ruhsat aldı 2/3 çoğunlukla anlaşma sağlanan adaların toplamı 32 olup, tüm bu adalarda uygulama yapmak isteyen firmalar tarafından anlaşma sağladıkları maliklere ilişkin bilgiler il müdürlüğüne iletilen tüm bu bilgiler incelendi.


Dosyaları üzerinde incelemelerde bulunulan 32 adadan, 22 adedinde %90 ve üzeri anlaşma oranı bulunuyor. İl Müdürlük Makamının talimatı doğrultusunda anlaşma oranı %90 üzeri olan uygulama adalarından başlanmak suretiyle bugüne kadar:


- Anlaşma sağlamamış olan yapı maliklerine acele kamulaştırma işlemlerinin başlayacağı yönünde bildirimlerde bulunulmakta,


- Daha sonrasında anlaşma sağlanamayan malikler ve firmalar çağrılmak suretiyle tarafların anlaşmama noktasındaki sorunlarını dile getirmek üzere İl Müdürlük Makamında toplantılar düzenlenmekte,


- Toplantılar sonrasında yapılan yeni anlaşmalara ilişkin sözleşmeler ve tapu kayıtları Müdürlüğümüze iletilerek, anlaşmaya hala katılmayan maliklerin güncel listesi acele kamulaştırma başlatılmaktadır,


- İmar ve Şehircilik Şube Müdürlüğünce yapılan saha çalışması ile değer tespiti yapılarak acele kamulaştırma talebi mahkemeye iletiliyordu.


2014 yılı içerisinde bugüne kadar 17 adet yapı adasında maliklere tebligatlar gönderilmiş, 12 yapı adası toplantı düzenledi. Yapılan bu işlemler sonrasında 2 adet yapı adasında anlaşma oranı %100’e tamamlandı 5 adet yapı adasında acele kamulaştırma işlemleri başlatıldı. Bir takım adalarda anlaşmaya katılmayan maliklerle firmalar arasında sözleşme imzalanmaya devam edilmekte olup, son durumda anlaşamamış maliklerin bilgisinin uygulama yapma talebi bulunan firma tarafından bildirilmesi bekleniyor. Mahkemeye intikal eden 5 yapı adasından, bir tanesinde mahkemece bedel tespiti yapılarak, mahkeme tarafından kamulaştırmaya ilişkin karar verildi.



Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında son durum tablosu!


Fikirtepe Dönüşüm Alanında Toplam Proje Adaları Sayısı  : 57

%100 Anlaşma Sağlanmış Proje Adaları                                  : 12

Yapı Ruhsatı Onaylanan Proje Adaları                                    : 6

Avan Proje Onayı Sürecinde olan Proje Adaları                     :8

2/3 Oranını Sağlamış Olan Proje Adaları Sayısı                      : 32

%90 -%99 Arası Anlaşma Sağlanmış Olan Proje Adaları      : 22

%80 -%89 Arası Anlaşma Sağlanmış Olan Proje Adaları      : 6

%70- %79 Arası Anlaşma Sağlanmış Olan Proje Adaları      : 4 

Kamulaştırma Tebligatları Gönderilen          : 20

Uzlaşma Toplantısı Gerçekleştirilen                                     : 12

Acele Kamulaştırma İçin Mahkemeye İntikal Eden           : 5




'Acele kamulaştırmaya süratle devam edilecek'


Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç, Fikirtepe'deki süreçle ilgili "Buradan da görülüyor ki malikler artık konunun ciddiyetini anlamış ve müteahhit firmalarla çoğunluğa uyarak anlaşma sağlamaya başlamışlardır. Müdürlük olarak acele kamulaştırma işine süratle devam edilecektir. Projenin önünü tıkayarak kilitleyerek hiçbir yere varılmaz. Fikirtepede iş yapan firmalar müdürlüğümüze bir iş programı sunacaklardır ve idaremiz işin seyrini bu iş programına göre takip edecektir. Herhangi bir aksama da ihtaren uyarılacaklardır. İmza atmayan malikler bir an önce çoğunluğa uyarak sözleşme yapıp projenin önünü açmaları en doğru karar olacaktır. Aksi halde acele kamulaştırma yapılacaktır. Ayrıca Fikirtepede müşavirlik hizmeti almak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bunu gerçekleştirdiğimizde Fikirtepede bir müşavirlik hizmet birimi bulunacak gerek vatandaşın ve gerekse firmaların problemlerini dinleyerek yasalar çerçevesinde çözüp idareye sunacaktır. Bunun için çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir." dedi.



Geri Dön