24 / 04 / 2024

İskansız yapının riskleri nelerdir?

İskansız yapının riskleri nelerdir?

Belediyelerin İmar müdürlükleri yapı kullanma izni birimleri tarafından binanın ruhsatına uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye iskan deniyor. Peki,iskansız yapının riskleri nelerdir?



İskansız yapının riskleri nelerdir?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye iskan deniyor. 


İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Eğer bina tamamen bitmiş ise veya kullanılmaya hazır kısımlar hazır hale gelmiş ise bu kısımların kullanıma açılması için inşaat ruhsatı veren merkezlerden yani valilik ,mimarlık veya mühendislik bürolarından izin alınması gerekiyor.Şayet bu bina ruhsata tabi değilse ve bu bina kullanılmak isteniyorsa o zaman valilikten veya belediyeden izin alınması gerekiyor. Peki, iskansız yapının riskleri nelerdir?


İskansız yapının riskleri!

Henüz iskanı bulunmayan bir projeden gayrimenkul alacaksanız dikkate almanız gereken riskler olduğunu bilmenizde fayda var. Bir yapıda iskan ruhsatı bulunmaması o yapı içinde can ve mal kaybı tehlikesi oluşturuyor. 


İskansız binalarda şantiye elektriği kullanılacağından dolayı bu durum elektrikli ev aletlerinin zarar görmesine sebep olabiliyor hatta yangınlara yol açabiliyor.  Binada elektrik ve su hizmeti belediye tarafından sağlanmadığından dolayı şantiye elektriği ve suyu için tüm daire sahipleri ortak sayaç kullanacağından bu durum kişiler arasında da problem yaratabilir.


Ortak sayaç ile fatura bölünerek ödeneceğinden az tüketim yapan daire sahiplerinin çok ödeme yapması problem çıkarabilir. Ayrıca belediye elektrik ve su hizmetini sağlamadığı için kullanılmak zorunda kalınan şantiye suyu ve elektriği ödemeleri belirli bir kotanın aşımı halinde iki katı ödemeye sebep olacaktır.


Ferdi iskan almak için neler gerekli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön