19 / 04 / 2024

Konut kredisi ne demektir?

Konut kredisi ne demektir?

Bankaların tüketici kredilerinden olan konut kredisi ne demektir? Konut kredisi ile Mortgage arasındaki farklar nelerdir? Konut kredisi ve mortgage hakkında merak ettiklerinizi haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Konut kredisi ne demektir?


Günümüzde sıkça adını duyduğumuz konut kredisi ne demektir? Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla verilen kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredilerinde vadeler 5 ila 30 yıl arasında değişiyor. Konut kredilerinde faiz oranları sabit oluyor. Değişken faizli konut kredileri için Mortgage kredileri bulunuyor.



Konut Kredisi ve Mortgage Arasındaki Farklar Nelerdir?


Konut kredilerinde faiz oranları sabitken Mortgage kredilerinde ise bu oranlar değişkenlik gösterebiliyor. Konut kredilerinde taksit ödemeleri aksatıldığında yasal olarak bir yıl telafi hakkınız bulunurken Mortgage'ta ise böyle bir hakkınız olmuyor. Ödemeleriniz aksadığı taktirde banka o ana kadarki ödemelerinizi size geri ödeyerek konutu satışa çıkarma hakkına sahip oluyor.



Günümüzde Mortgage sisteminin faiz oranları konut kredilerine göre  daha yüksektir. Bu faiz oranları, devletin verdiği destekle aşağı indirilirse konut kredisine göre avantaj sağlanıyor. Konut kredisi alırken banka müşterilerine sabit bir faiz oranı veriyor. Mortgage sisteminde de iki türlü faiz oranı vardır; sabit ve değişken.  Sabit faiz oranını tercih ederseniz ödemeleriniz bitene kadar ülkenin ve ekonominin durumu ne olursa olsun o sabit faiz oranı üzerinden taksit ödeniyor. Değişken oran seçildiği zaman Türkiye’deki enflasyonun ve banka faizlerinin iniş ve çıkışlarına göre taksit miktarları yükselip azalabiliyor. 



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön