28 / 03 / 2024

Miras ıskat davası nasıl açılır?

Miras ıskat davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat davası; Murisin mirasçısını miras payından mahrum bırakması için açtığı dava olarak tanımlanıyor. Peki, miras ıskat davası nasıl açılır? İşte mirasın ıskatı davası esasları..



Miras ıskat davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat davası; Murisin mirasçısını miras payından mahrum bırakması için açtığı dava olarak tanımlanıyor. Türk Medeni Kanunu kapsamında esasları düzenlenen mirasın ıskat davası için bazı şartlar gerekiyor.


- Mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,


- Mirasçının, murise veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat yapılabiliyor.


Kanun gereğince, öirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.


Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.


Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.


Mirastan ıskat...

Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.

Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.


Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.


Mirasçıların, mirasçılık sıfatını ispata yarayan belgeye veraset ilamı deniliyor. Veraset ilamı, önemi itibariyle resmi senet niteliğinde olduğundan, aksi ispat edilinceye kadar bu ilamda belirtilen kimselerin mirasçı oldukları kabul ediliyor.


Mirastan ıskat nedir?



Geri Dön