29 / 03 / 2024

Miras tarlalar için son 10 gün!

Miras tarlalar için son 10 gün!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince ay sonuna kadar miras kalan tarlasının intikalini yaptıramayan kimseler intikalini yapabilecek. 31 Ağustos'tan sonra ise miras kalan tarlalar bölünemeyecek.Miras tarlalar için son 10 gün..



Miras tarlalar için son 10 gün!

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince bölünemez büyüklüğün altındaki tarımsal araziler bölünemiyor. Kanunun 8 ila 8/K maddelerine göre miras kalan tarlalar da bölünemiyor, bu tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyordu.


2015 yılı Mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. 


Mayıs 2015 tarihinde bu süre bitecekken, Bakanlık tarafından 3 aylık ek süre verildi. Bu süre Ağustos ayında sona erecek. Buna göre miras tarlala için son 10 gün bulunuyor. Ay sonuna kadar miras kalan tarlasının intikalini yaptıramayan kimseler intikalini yapabilecek. 31 Ağustos'tan sonra ise miras kalan tarlalar bölünemeyecek.


Peki, 31 Ağustos'tan sonra intikali gerçekleşmeyen tarlalar için ne olacak?


Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, mirasçılardan her biri yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir. Bu durumda sulh hukuk hâkimi tarımsal arazi veya yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin;


a) Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen ehil mirasçıya tarımsal gelir değeri üzerinden devrine, birden çok ehil mirasçının bulunması hâlinde, öncelikle asgari geçimini bu yeter gelirli tarımsal arazilerden sağlayan mirasçıya, bunun bulunmaması hâlinde bu mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, ehil mirasçı olmaması hâlinde, mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine karar verir.


b) Birden fazla ehil mirasçı olması ve bu mirasçıların miras dışı tarımsal arazilere sahip olması durumunda, bu mirasçıların mevcut arazilerini yeter gelirli büyüklüğe ulaştırmak veya bu arazilerin ekonomik olarak işletilmesine katkı sağlamak amacıyla hâkim, tarım arazilerinin yeter gelir büyüklüğünü aramaksızın bu mirasçılara devrine karar verebilir.


c) Mirasa konu yeter gelirli tarımsal arazinin kendisine devrini talep eden mirasçı bulunmadığı takdirde, hâkim satışına karar verir. Bu suretle yapılacak satış sonucu elde edilen gelir, mirasçılara payları oranında paylaştırılır.


Yeter gelirli tarımsal araziler birden çok yeter geliri sağlayan tarımsal arazi büyüklüğüne bölünebiliyorsa, sulh hukuk hâkimi bunlardan her birinin mülkiyetinin, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde mirasçılara ayrı ayrı devrine karar verebilir


Toprak koruma yönetmeliği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön