26 / 04 / 2024

Ömer Derbazlar: Ofis yatırımı konuttan daha karlı!

Ömer Derbazlar: Ofis yatırımı konuttan daha karlı!

Son yıllarda büyük ivme kazanan inşaat sektörünün yeni gözdesi ofis yatırımları oldu. Metropolist Yapı&Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar ofis yatırımının konuttan daha karlı olduğunu belirtti...




Son yıllarda büyük ivme kazanan inşaat sektörünün yeni gözdesi ofis yatırımları oldu. Uzun yıllardır büyük oranda konut üreten birçok inşaat şirketi ağırlısı ofis projelerine vermeye başladı. 

Metropolist Yapı&Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, Şirketlerin vizyonlarının gelişmesine paralel olarak var olan eski ofislerin ihtiyacı karşılayamamasından dolayı daha lüks, daha fonksiyonel olarak yapılmış yeni ofis ihtiyacı doğduğunu söyledi.


Özellikle İstanbul gibi metropollerde belirli semtlerde toplanan iş merkezlerinin şehir trafiğini arttırması, yeni ofis projelerinin metro, metrobüs gibi yeni açılan ulaşım kanallarının olduğu bölgelere doğru genişlemesini sağladığını belirten Derbazlar, “artan rekabet pek çok şirketin ofisini yeni prestijli plazalara taşımasına neden oldu. Ekonominin canlanmasıyla yabancı yatırımcıların yönünü Türkiye’ye çevirmesi ile ofis ihtiyacı giderek artıyor. Dolayısıyla artan talepleri karşılamak için pek çok inşaat firması rotasını ofis inşaatına çevirmiş durumda.  Artık yeni plaza inşaatları da tıpkı konutlar gibi topraktan satışa çıkmaya ve talep görmeye başladı” dedi. 

Ömer Derbazlar, bu yeni ofis projeleri ile birlikte artık “ofis kiralama” gözde yatırım araçlarından biri haline geldiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ofis kiralarının konuttan daha yüksek olması yatırımcılara ticari mülk alıp kiralamayı cazip hale getiriyor.  Ofis yatırımının hızlı geri dönüş avantajı ve mülkün değer kazanma oranına bakıldığında konuttan çok daha kazançlı bir yatırım olması bunda başlıca etken.”  

Son olarak, Gayrimenkul ve Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)’nin 2012 yılı 4. çeyrek Dünya ve Türkiye gayrimenkul raporuna göre 2012 yılında en canlı ticari gayrimenkul pazarı A sınıfı ofis piyasası oluşturduğunu ifade eden Derbazlar, 2012 yılında Türkiye genelinde alınan ofis yapı ruhsatlarının bir önceki yıla göre yüzde 27.0 oranında artarak 6.24 milyon m2 ’ye çıktığını ifade etti. Son 5 yıla bakıldığında konutun yatırımcıya ortalama % 150’lik prim sağladığını söyleyen Derbazlar, ofis yatırımı yapan bir yatırımcının ise sadece son bir yılda ortalama % 50 civarında kar ettiğinin altını çizerek ofis yatırımının konuttan daha karlı olduğunu sözlerine ekledi. 




Geri Dön