25 / 04 / 2024

Sığınak havalandırması!

Sığınak havalandırması!

Sığınak Yönetmeliği 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 36 ve 44 üncü maddeleri gereğince hazırlandı. Söz konusu yönetmeliğe göre, sığınaklarda çeşidi ne olursa olsun sığınak havalandırması bulunması gerekiyor...



Sığınak havalandırması!

Yapılarda yer alan sığınakların içinde havalandırma bulundurulması zorunlu tutuluyor. Sığınakların havalandırması ile ilgili hükümler Sığınak Yönetmeliği kapsamında, 8. maddede "Sığınak Özellikleri" başlığı altında yer alıyor.


Sığınak Havalandırma

Sığınağın çeşidi ne olursa olsun mekanik havalandırma yapılması zorunludur. Koruma zamanlarında dışarıdan alınan hava, tehdit anında takılmak üzere nükleer tip hepa filtre, kum havuzu gibi filtreleme sisteminden geçirilerek sığınak içerisine verilir. Barış zamanlarında ise dışarıdan alınan hava sadece G4 tipi kaba filtreden geçirilerek sığınak içerisine verilir.


Sığınak havalandırması için aşağıdaki tabloda verilen koruma zamanlarında, bir kişi için gerekli olan hava debileri alınır. Aşağıdaki kapasite değerleri minimum değerler olup, hava kalitesini arttırıcı her türlü ilave önlem tasarımda kullanılabilir.


Kanal tasarımı, menfez sayısı ve yerleşimi mekanik tesisat proje müellifi tarafından düzenlenir. Bu düzenleme TS 3419 “Havalandırma ve İklimlendirme Tesisleri-Projelendirme Kuralları” ve TS 3420 “Havalandırma ve İklimlendirme Tesislerini Yerleştirme Kuralları” standartları göz önüne alınarak yapılır.


Sığınak havalandırma fanının enerji ihtiyacı fan elektrik motoruna uygun kapasitede bir jeneratör ile karşılanmalı, jeneratör için sığınak alanı dışında bir alan makine dairesi olarak tasarlanmalıdır. Jeneratör egzozu doğrudan dışarıya verilmelidir. Jeneratörün devre dışı kaldığı durumlarda ise, enerji ihtiyacı fana bağlı insan gücü ile çalışan çevirmeli kol yardımı ile karşılanmalıdır.



Sığınak büyüklüğü!
Sığınakların özellikleri nelerdir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön