29 / 04 / 2024

Site aidatı ne zaman başlar?

Site aidatı ne zaman başlar?

Sitenin kapıcısı, kalorifercisi, bahçıvanı ve bekçisi gibi giderleri için tüm kat maliklerinden belirli oranlarda aidatlar toplanıyor. Kat malikleri toplantısında belirlenen bu aidatlar ne kadar oluyor? Peki,site aidatı ne zaman başlar?




Sitede ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için kat maliklerinden belli bir oranda aidat alınıyor. 


Aidat bedelleri, kat malikleri toplantısında belirleniyor. Aidat miktarı apartmanın giderleri doğrultusunda herkesten belirli oranlarda alınıyor. 


Site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Bu şekilde maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenmiş oluyor.


Sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.



Site aidatı ne zaman başlar?

Yapı kullanma izni  veya Kat irtifakı belgesi alınma tarihinden önceki giderleri müteahhit kendisi karşılayacaktır. 


Bu tarihten sonra sitenin "ortak giderlerini öncelikle mütahhid gerçekleştiryor. Diğerlerine ve kendi bağımsız bölümlerine pay ediyor. Sonraki her satışta yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren oturmasalarda ödemek durumunda oluyorlar.



Aidat gecikme faizi hesaplama formülü!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön