24 / 04 / 2024

Vasiyet hazırlamak için kaç yaşını doldurmak gerekir?

Vasiyet hazırlamak için kaç yaşını doldurmak gerekir?

Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi oluyor. Peki, vasiyet hazırlamak için kaç yaşını doldurmak gerekir?



Vasiyet hazırlamak için kaç yaşını doldurmak gerekir?

Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi oluyor.


Mirasbırakan vasiyet işlemini resmî şekilde veya el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Vasiyetnamenin resmi olarak yapılabilmesi için iki tanığın katılması gerekiyor. 


Resmî vasiyetname tanıklarla birlikte resmî memur tarafından düzenleniyor. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor. Peki, vasiyet hazırlamak için kaç yaşını doldurmak gerekir?


Vasiyetname yaşı

Medeni Kanun gereğince vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekir. Miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekir.


İrade sakatlığı

Mirasbırakanın yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama etkisi altında yaptığı ölüme bağlı tasarruf geçersizdir. Ancak, mirasbırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılır.


Ölüme bağlı tasarrufta kişinin veya şeyin belirtilmesinde açık yanılma hâlinde mirasbırakanın gerçek arzusu kesin olarak tespit edilebilirse, tasarruf bu arzuya göre düzeltilir.



Vasiyetname masrafı 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön