18 / 04 / 2024

Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları!

Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları!

Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, Gelir Vergisi Kanunu madde 81 'e göre, hangi hallerde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez?



Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları!

Değer artışı kazancı vergisine, gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar tabi tutuluyor. Peki hangi değer artışı kazançları vergilendirilmez?  


Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında açıklanıyor. Gelir Vergisi Kanunu madde 81'e göre, aşağıdaki yazılı hallerde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez : 

 

Ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde, kanunî mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması 

ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadî kıymetlerin kayıtlı değerleriyle bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde aynen devir alınması. 

 

Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle 

bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması. Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.

 

Kollektif ve adi komandit şirketlerin bu maddenin (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde nev’i değiştirerek 

sermaye şirketi haline dönüşmesi. Kollektif ve adi komandit şirketlerin şekil değiştirerek anonim şirket haline dönüşmesi halinde şekil değiştiren kollektif ve adi komandit şirketlerin ortaklarının anonim şirketteki ortaklık paylarını gösteren hisse senetlerinin nama yazılı olası şarttır.


Değer artış kazancı istisnası 2014!



Geri Dön