19 / 04 / 2024

1 lira olan ekmek 3 lira oldu! Hükümet ‘tavuk ayağı yiyin’ dedi! Hem sağlığa hem bütçeye faydalı!

1 lira olan ekmek 3 lira oldu! Hükümet ‘tavuk ayağı yiyin’ dedi! Hem sağlığa hem bütçeye faydalı!

Dünyadaki yüksek gıda enflasyonundan nasibini alan ülkelerden biri de Mısır. Dolar karşısında ciddi oranda değer kaybeden Mısır lirası ülkede alım gücünün de önemli oranda düşmesine neden oldu.



Halkın yaşadığı ekonomik zorluklar karşısında hükümetin önerisi ise “Tavuk ayağı yiyin. Hem sağlığınıza hem bütçenize iyi gelir" şekilde oldu.

Ucuz ve besleyici bir protein kaynağı olarak övülen tavuk ayağı için, Kahire hükümeti, "Vücuda ve bütçeye faydalı" açıklaması yaptı.

Gittikçe artan gıda fiyatları Mısır halkını zor durumda bırakırken, hükümete tepki de artıyor. Kırmızı et fiyatları başta olmak üzere temel tüketim maddelerinin birçoğuna büyük oranda zamlar yapılan Mısır’da hükümetin “tavuk ayağı” önerisi de öfkeyi artırmış durumda.

Hükümetten gelen bu açıklama sosyal medyada tepkilere neden olurken, muhalefet hükümeti “mevcut krizin gerçekliğinden kopuk” olmakla suçluyor.

En kalabalık Arap ülkesi olan Mısır’da zamların yanı sıra işsizlik de önemli bir sorun.

Ekonomisi büyük ölçüde ithalata dayalı olan ülkede girdi fiyatları da mamul fiyatları da üst üste gelen zamlarla ulaşılmaz hale geldi. 1 Mısır lirası olan ekmek bir anda 3 liraya yükselince dar gelirli ailelerin sofrasındaki en temel gıda maddesi de bulunamaz duruma geldi.

104 milyon nüfuslu ülkenin Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ve hükümeti ise çok sıkı ekonomik önlemlerin yanı sıra IMF’den borç alabilmek için çabalarını artırmış durumda.

Liranın 10 ayda dolar karşısında yüzde 70 değer kaybettiği ülkede Cumhurbaşkanı Sisi, IMF’ye 3 milyar dolarlık borç için başvuruda bulundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön