26 / 04 / 2024

1 milyon kişiye KEY'de yeni ödeme umudu!

1 milyon kişiye KEY'de yeni ödeme umudu!

SGK raflarında yapılan hummalı çalışmalar binlerce kişiye ait KEY ödemesi listelerine ulaşılmasını sağladı



Elektriği bile olmayan depolarda yapılan aramalarda yaklaşık 1 milyona yakın kişiye ait bilgilere ulaşıldı. NTV'nin sorularını yanıtlayan SGK Merkez Müdürü Sabit Abanuzoğlu, "Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak 50'ye yakın personelimizle hummalı bir çalışmaya girdik. Bu çalışma sonucunda eksik veya hatalı girişlerin tamamını bitirdik" dedi. Abanuzoğlu, eksik ve hatalı girişleri tamamlayıp yeniden Emlak Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na gönderdiklerini sözlerine ekledi. İncelemelerin tamamlanması halinde ödemelerin temmuz ayında başlaması bekleniyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

1 milyon kişi KEY ödemesini alabilecek mi?

Bu yılın mart ve nisan ayında yapılan ikinci KEY ödemelerinden yararlanmayanlar için şimdilerde üçüncü ödeme listeleri hazırlanıyor. Emlak Bankası, hatalı olan kişilerin bilgilerini kamu kurumlarına gönderdi.
 
Geçenlerde bir okuyucum yolladığı elektronik postada, geçen aylarda konut edindirme yardımı (KEY) ödemeleri ile yazdığım yazılara atıfta bulunarak ödemelerin yine yılan hikâyesine döndüğünü söylüyor. Ardından da KEY ödemelerinin ne zaman biteceğini ve gündemden kalkacağını soruyor. Bu arada kendisinin de hak sahibi olmasına karşın bu haktan yararlanmadığını belirtiyor. Özellikle son günlerde okuyuculardan bu şekilde birçok mail'ler alıyorum.

Yeri gelmişken, KEY ödemeleri ile ilgili kısa bir bilgi tazelemekte fayda var. KEY, 1986 yılında uygulamaya girdi ve 1995 yılına kadar da toplam 108 ay boyunca uygulandı. Bu süre içinde 10 kişi ve üzeri işçinin çalıştığı kurumlarda sadece işveren, çalışanı için KEY ödemesi yaptı. 1996 yılında ise KEY kesintileri durduruldu.

1999 yılında ise yayımlanan kanun hükmünde kararname ile Emlak Bankası'na ait gayrimenkullerin, konut edindirme hesapları toplamı karşılığı, Emlak Konut'a ayni sermaye olarak devredilmesi suretiyle KEY hesaplarının tasfiyesine karar verildi. Bu çerçevede de Emlak Bankası, 395.7 milyon TL tutarındaki gayrimenkulü Emlak Konut'a ayni sermaye olarak devretti. Böylece KEY hesapları tasfiye edildi ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kuruldu. KEY hesaplarının toplamı karşılığındaki 395.7 milyon TL'nin de hak sahiplerine başvuruları üzerine payları oranında hisse senedi olarak verilmesi hükme bağlandı.
 
Ödenmesine 2001'de karar verildi
2001 yılına gelindiğinde ise KEY kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine karar verildi. Önce kimin, ne kadar ödeme alacağına yönelik listelerin hazırlanması gerekiyordu. Bu sürecin yönetilmesi için de Tasfiye Halindeki Emlak Bankası görevlendirildi. Emlak Bankası, hak sahiplerinin ne kadar alacağının listelerini hazırlayacak ve bu listeleri Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) gönderecekti. Emlak GYO da listeleri inceleyip, Resmi Gazete'de yayımlatacak ve ardından da Ziraat Bankası, ödemeleri yapacaktı. Öyle de oldu.

Emlak Bankası, Türkiye'deki tüm kurumlara yazı göndererek, 1986 ile 1995 yılları arasında çalışmış olan kişilerin ne kadar süreyle çalıştıklarını, kimlik numaralarını içeren bilgileri istedi. Bilgiler geldi ama çoğu yanlış ve eksikti. Emlak Bankası, tespit edebildiği yanlışları kurumlara düzeltmeleri için geri yolladı. Kurumlardan bilgiler geldi ama yine çoğu yanlıştı. Bu durum, böyle sürdü.
 
1 milyon kişinin bilgisi yanlış
2007 yılında ilk KEY ödeme listeleri yayımlanarak hak sahiplerine ödemeler yapıldı. Ardından KEY ödemeleri ile ilgili yeni düzenlemeler uygulamaya girdi. Bu arada üst üste düzenlemeler yapıldı ve geçen şubat ayında ikinci etap KEY ödemelerinden yararlanacak hak sahiplerinin listeleri de yayımlandı. Ve kimileri ödemeleri aldı.
Tam da bu sefer her şey düzgün oldu derken maalesef yine KEY ödemeleri arapsaçına döndü. Neden? Çünkü yine, KEY ödemesinden yararlanacak 1 milyona yakın kişinin bilgileri hatalı da ondan. Daha açık bir anlatımla… Bu yılın mart ve nisan ayında yapılan ikinci ödemelerden yararlanmayanlar için şimdilerde üçüncü ödeme listeleri hazırlanıyor.

Emlak Bankası da hatalı olan kişilerin bilgilerini kamu kurumlarına gönderdi ve düzeltilip, geri yollanması için haziranın sonuna kadar süre verdi. Hatalar düzeltilip, listeler yeniden düzenlendikten sonra 1 milyona yakın kişi KEY ödemesini alabilecek.
 
2011'de gündemden kalkar mı
Tabii, alabilecek mi o da meçhul. Çünkü eminim Emlak Bankası'na gelecek olan bilgilerin nereden bakarsanız bakın yarısı, yine hatalı olacak ve üçüncü etap ödemelerden de çoğu kişi memnun kalmayacak. Yine eminim ki, bu böyle sürüp gidecek.  Peki, ne zamana kadar? İşte bu noktada yazımın başında belirttiğim, okuyucudan gelen soruya da açıklık getirmiş olalım. Beklenti, KEY ödemelerinin 2011'in üçüncü ayında artık biteceği ve gündemden kalkacağı. Daha doğrusu kanun böyle diyor. Ama bugüne kadar çıkan kanunlar, bir başka kanunla geçersiz kılındı ve KEY ödemeleri yılan hikâyesine döndü. Belki yeni bir düzenleme daha yapılarak, ödemeler bir başka tarihe daha ötelenebilir.
Referans/Noyan Doğan


Geri Dön