27 / 04 / 2024

10 yılda Esenler'in üçte biri dönüşecek!

10 yılda Esenler'in üçte biri dönüşecek!

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim 2012'de törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Kentsel dönüşüm, 220 bin metrekare alanda devam ediyor...



BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim 2012'de törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Esenler'de kentsel dönüşüm projesiyle deprem ölçekli çalışmalar birlikte yürütülüyor. İlçenin 6 ayrı bölgesinde devam eden çalışmaları gören vatandaşlar, kendi evlerinin de projelere dahil edilmesi için belediyeye başvuruyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler I Belediyesi'nin "Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut birakm" sloganıyla Esenler'de yürütülen kentsel yenileme çalışmalarında ilk konutlar, hak sahiplerine teslim edildi. Turgutreis Mahallesi'nde toplam 8.800 metrekare alan içinde, Esenler Belediyesi ile İBB'nin ortaklaşa yürüttüğü projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. Şimdi projenin ikinci etabı için kazma vuruldu. 


Esenler'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının bir diğer adresi de Oruçreis Mahallesi. Yaklaşık 72 bin metrekare alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları Esenler Belediyesi ile TOKÎ işbirliğinde devam ediyor. Projenin ilk etabmdaki 262 konutun inşaatı da tamamlandı. Bu konutların tesliminden sonra ikinci etap başlayacak. Havaalanı Mahallesi'nde ise 254 bina ve 1.245 bağımsız konut yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projede, konutların inşasına mart ayı içinde başlanacak. Esenler'de "Riskli alan" ilan edilen ve dönüşüm çalışmalarının başladığı mahallelerden birisi de Tuna Mahallesi. Burada da 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. 


25 bin metrekarelik alana toplam 450 konut, 9.500 metrekare ticari alan inşa edilecek. Esenler Belediye Başkanı M. 

Tevfik Göksu, 10 yıl içinde ilçenin üçte birinin dönüşeceğini söylüyor. 


100 bin konut ivedilikle yenilenmeli ESENLER'in zemin itibarıyla sağlam fakat konut stoku açısından son derece sıkıntılı olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler'de yaklaşık 27 bin bina var. Ancak 15 bininin imar dosyası bile yok. 146 bin bağımsız bölümden yaklaşık 100 bininin ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Van depremi öncesinde çalışmalara başlamıştık. O zaman çok büyük zorluklar çektik. Van depremi dönüşüm çalışmaları için milat oldu. Vatandaş dönüşüme daha sıcak bakmaya başladı. 


Dönüşümde 3 önemli husus var, o da; devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal akıl. Devlet aklında sorun yok. Devlet ciddi bir şekilde dönüşüme katkı sunuyor. Ancak siyasal akılda bir sorun var. Burada 'Rantsal dönüşüm var' diyenler, Havaalanı Mahallesi'ni bir görsünler. 

6 katlı binalarda temel yok, demir yok. Şu anda açık hava müzesi gibi, isteyen herkes görebilir" dedi. 


Habertürk


Geri Dön