20 / 04 / 2024

PAGÇEV yılda 110 bin ton geri dönüşümle ekonomiye 300 milyon TL katkı sağlayacak!

PAGÇEV yılda 110 bin ton geri dönüşümle ekonomiye 300 milyon TL katkı sağlayacak!

PAGÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesi ile geri kazanım çalışmalarına başladı. PAGÇEV yılda 110 bin ton geri dönüşümle ekonomiye 300 milyon TL katkı sağlayacak..



Atık yönetimi, kaynağında ayrı toplama, geri dönüşüm, geri kazanım… Son zamanlarda çok sık duyduğumuz kavramlar. Çevreye katkıları ve ekonomik değeri ile önemi her geçen gün artan bir konu ambalaj atıklarının değerlendirilmesi. Bu amaçla; Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hayata geçirilen PAGÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesi ile geri kazanım çalışmalarına başladı.


 


Türkiye’nin yetkilendirilmiş üç geri dönüşüm kuruluşundan biri olarak faaliyetlerine başlayan PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) atık yönetimi çerçevesinde; ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için sürdürülebilir çözümler sunacak. PAGÇEV, ambalaj atıklarının belgelendirilmesi çalışmaları ile ilk etapta 110 bin ton ambalaj atığını geri kazandıracak. Bu geri dönüşümün ülke ekonomisine katkısı ise yaklaşık 300 milyon liraya ulaşacak.


 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen PAGÇEV, 110 bin tonluk ambalaj atığının belgelendirme çalışmalarını gerçekleştirmek üzere; 4,3 milyon kişiye belediyelerle birlikte hizmet verecek. Yaklaşık bin firma ile de işbirliği yapılacak. Yüzde 44 oranında geri kazanım sorumluluğuna sahip olan firmalar, ambalaj atıklarını belgelendirerek bu sorumluluklarını PAGÇEV vasıtasıyla yerine getirecek. Geri dönüştürülen ambalaj atıkları böylece çevre ve ülke ekonomisi için katma değer yaratmaya devam edecek.


 


2013 yılında ilk çalışmalarına eğitimle başlayan PAGÇEV, “Geri Dönüşüm ile Büyüyoruz” projesine 2013-2014 eğitim döneminde de devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 4 bin öğrenci ve 90 öğretmene eğitim verildi. PAGÇEV, ağırlıklı olarak ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak ambalaj atıklarının kaynağında ayrımı ve geri dönüşümü konularını kapsayan eğitim çalışlarına İstanbul’da başladı. Çalışmaların tüm Türkiye’ye yayılması ve bu sene sonuna kadar yaklaşık 136 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.


 


Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “PAGEV olarak en önemli misyonumuz çevreyi korumak, ancak plastik sektörü, zaman zaman çevre açısından birçok haksız eleştiriyle karşı karşıya kalıyor. Ambalaj atıklarının geri kazanımı, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve çevremize verdiğimiz değer doğrultusunda PAGÇEV’i kurduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığımız yetki belgesi ile de resmi olarak ambalaj atıklarının belgelendirilmesi çalışmalarına başladık. İlk etapta 110 bin ton atığı geri kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.


 


İstatistiklere göre Türkiye’de 2,8 milyon ton civarında bir ambalaj atığı kapasitesi olduğunu belirten Mehmet Uysal “Bu atıkların ancak 800 bin ton kadarı belgelendirilebiliyor. Aslında bu atıkların önemli bir bölümü ülkemizde “vahşi toplama” ile geri kazanılıyor ancak kayıt dışı olarak kalıyor. Bu toplanan atıkların da kayda geçebilmesi için toplayıcıların belediyelerimiz tarafından kadrolaştırılması ve toplanan atıkların belediyeler kanalı ile resmileştirilmesini öneriyoruz. PAGÇEV olarak firmalar ve belediyelerle birlikte üçlü bir koordinasyon içinde çalışacağız. Çeşitli aktiviteler ve eğitim faaliyetleri ile belediyelerimizin çevre konusundaki eksikliklerini tamamlamasına da destek olmaya talibiz” diyerek sözlerine son verdi.



Geri Dön