26 / 04 / 2024

Her yıl 500 bin adet konut dönüştürülecek!

Her yıl 500 bin adet konut dönüştürülecek!

Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "Her yıl 500 bin adet konut dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi.



Bu yıl beşincisi düzenlenen Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde kentsel dönüşüm süreci tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Kongrede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan,  TOKİ  Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından belediye başkanları ve gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri konuşmacı ve konuk olarak yer aldı.

Ceylan: Her yıl 500 bin adet konut dönüştürmeyi hedefliyoruz

Bakanlık olarak kentsel dönüşümün hızlanması adına bir yasa tasarısı hazırladıklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, " Yasa tasarısını şu anda Başbakanlığa sunduk. Hedefimiz riskli gördüğümüz, riskli yapı olarak nitelendireceğimiz 7 milyon 500 bin adet konutun, her yıl en az 500 binini dönüştürmek. Bu 500 bin adet dönüşümü yapmak kolay değil, bunun önemli bir bölümünü de İstanbul ve çevresinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Ceylan konuşması sırasında kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılara da değindi. Kentsel dönüşümün başlamasının nedenlerinnden bahseden Ceylan, "Ülkemiz ve dünyada da yaşandığı üzere 1950'li yıllarından itibaren sanayileşmenin getirdiği bir sonuç olarak, kırsaldan kente hızlı göç yaşandı. Kentleşmenin hızlanması ve Türkiye'nin de bu hızlı kentleşmeye hazır olamaması, planlı bir şehirleşme ve kentleşme olgusunu yaşayamamış olması nedeniyle maalesef çarpık, plansız, yetersiz yapı ve sosyal donatı alanları ile birlikte hızlı bir kentleşmeyi ülkemiz yaşamış oldu" açıklamasında bulundu.

"2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi şehirlerde yaşayacak"

Ceylan, Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren devam eden hızlı şehirleşme sonucunda, şehirlerde yaşayan nüfusun kırsal nüfusa oranı gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Ceylan, "Bu artış oranı 1950 yıllarında şehirlerde yaşayan nüfus yüzde 25 iken, 2017 yılı itibariyle yüzde 90'lara ulaşmış bulunmaktadır" dedi. 

Ceylan, "Kentsel dönüşümün gündeme gelmesinin esas nedeni, hızlı kentleşme, plansız yapılaşma, plansız şehirleşme ve çarpık yapılaşmanın getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulama olarak ortaya çıkmaktadır. Diğer bir konu ise bildiğiniz gibi ülkemiz başta depremler olmak üzere çeşitli afet riski altında bulunuyor. Ülkemizin yaklaşık üçte ikisi maalesef büyük ölçüde deprem riski altında bulunuyor. 2012 yılından itibaren Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun uygulamasında ortaya çıkan durumları sektörle birlikte değerlendiriyoruz.  Şu ana kadar kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında, 5 yıllık bir süreç içinde yaklaşık 1 milyon 200 bin konutu dönüştürebilmişiz. Halbuki ülkemizde şöyle bir gerçek var; yaklaşık toplamda 22 milyon civarında tahmin ettiğimiz bağımsız birim sayısının üçte biri, riskli yapı niteliği taşıyor. Özellikle 1999 depremi sonrası yeni yönetmelik uygulamaya girdi, o yönetmelikten sonra üretilen konutların sağlam, depreme dayanıklı konutlar olduğunu düşünürsek, ondan öncekilerin yaklaşık 7 milyon 500 bin konutun ülkemizde riskli yapı olduğunu tahmin etmekteyiz. Dolayısıyla 5-6 yıllık süreçte 1 milyon civarındaki konutun dönüşümü sağlayabilmişiz. Bu yeterli değil. Bir başka gerçek var ki, özellikle Marmara bölgesinde büyük depremlerin yaklaşmakta olduğunu bilim adamları ifade ediyor. Biz buna seyirci kalamayız. Şimdiden tedbirlerimizi alıp, bu kentsel dönüşümü hızlandırıp, eksiklerini tamamlayarak, insanımızın depreme ve afetlere dayanıklı konutlara kavuşmasını hep birlikte sağlamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.


Geri Dön