29 / 03 / 2024

10 yıllık kiracının tahliyesi yeni borçlar kanunu!

10 yıllık kiracının tahliyesi yeni borçlar kanunu!

Kiracı hukukunu içinde barındıran yeni Borçlar Kanunu gereğince, 1 hafta sonra 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri 3 ay öncesinden bildirmek şartıyla 10 yıllık kiracılarını tahliye edebilecek...



10 yıllık kiracının tahliyesi yeni borçlar kanunu!

1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren iki senelik süre ile ertelenen 10 yıllık kiracıların tahliye uygulaması için sona gelindi. 1 hafta sonra ev sahipleri 3 ay öncesinden bildirmek şartıyla 10 yıllık kiracılarını tahliye edebilecek.


Yeni borçlar kanunu kiracı tahliyeleri ile ilgili esaslar şu şekilde açıklanıyor.


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


2. Bildirimin geçerliliği

MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.



Beş yıllık kiracı tahliyesi!



Geri Dön