23 / 04 / 2024

100 bin sosyal konut için belirlenen ödeme şekline tepki!

100 bin sosyal konut için belirlenen ödeme şekline tepki!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile duyurulan 100 Bin Sosyal Konut Projesi’nin başvuruları devam ederken ödeme yönteminin tek tip olmasına vatandaşlardan tepki geldi...



100 bin Sosyal Konut Projesi'nin başvuruları sürüyor. Toplu Konut İdaresi TOKİ’nin yaptığı açıklamada, 100 Bin Sosyal Konut Projesi’nde konutun satış fiyatının yüzde 10’unun peşin, kalan tutarın tamamının ise aylık yüzde 0,49 faiz oranıyla ve 240 aya varan vadelerle ödeneceği bildirildi.  Sosyal konut için başvuran vatandaşlara imzalatılan sözleşmede, konut bedelinin yüzde 10’unu peşin olarak ödeyecek, geri kalanı ise Ziraat Bankası ve Halk Bankası tarafından kredi kullandırılacağı bilgisi yer alıyor.

FAİZ HASSASİYETİ OLAN VATANDAŞ NE YAPSIN?

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, TOKİ’nin daha önce satışa sunduğu projelerdeki uygulamalarında iki farkı ödeme seçeneği mevcuttu. Banka kredisi seçeneğinin yanı sıra taksit tutarlarının altı ayda bir memur maaşlarına TEFE/TÜFE dikkate alınarak yapılan zam oranında artırıldığı ikinci bir seçenek bulunuyordu. Fakat şimdi depreme dayanıklı, kimlikli, mahalle kültürünün yaşatılacağı ve yatay mimari esasıyla inşa edilecek olan projeden ev almak isteyen vatandaşların faizli yöntemden başka bir seçenek sunulmuyor. 20 yıla varan vadelerle dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması imkanı sunan sosyal konut projesinde sadece Ziraat Bankası ve Halk Bankası seçeneklerinin sunulması vatandaşlar arasında tepki yarattı.

DAHA ÖNCE İKİ SEÇENEK VARDI

TOKİ’nin daha önce satışa sunduğu projelerde vatandaşa iki ayrı şekilde ödeme yapmalarına imkan verilmişti. Geçtiğimiz ilk baharda satışa çıkarılan ve başvuruları 6 Mart -19 Nisan 2019 tarihleri arasındaki alınan  TOKİ  sosyal konut kampanyasının şartnamesinde : “2+1 ve 3+1 konutlar için; hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı, Yİ-ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olana göre artırılacaktır” ifadeleri yer almıştı.


Geri Dön