19 / 04 / 2024

100'ün üzerinde konut kredisi kullandıran bankalar uyarılacak!

100'ün üzerinde konut kredisi kullandıran bankalar uyarılacak!

Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı tedbirler de netleşmeye başladı.Cebinde parası olmayan gerçek ve tüzel kişiler konut kredisi çekemeyecek. Tüketicilere yüzde 100'ün üzerinde konut kredisi kullandıran bankalar uyarılacak



Hükümet, bankalara ince ayar çekecek. BDDK agresif büyüme politikasını sürdüren bankaları mektupla uyarmaya hazırlanıyor. Taşıt ve tüketici kredilerinde frene basmayan bankalar, sorgu odasında hesap verecek

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın uyarılarına karşın kredi vermeye devam eden bankalara yönelik tedbirler de netleşmeye başladı. Ekonomi yönetimi mart ayı göstergelerini de dikkate alarak kredilerini yavaşlatmayan bankaları sessizce uyaracak. Kredi hacmini limitlerin üzerinde artıran bankalar mektupla ikaz edilecek. Merkez Bankası 2011 Para ve Kur Politikası raporunda, hızlı kredi genişlemesinin cari açığı artırdığına dikkat çekilerek, finansal istikrarın korunmasında öncelikli adımın bankacılık sektörünün yükümlülüklerinin vadesini uzatmak olduğu vurgulandı. Yabancı para yükümlülükleri için uygulanan zorunlu karşılık oranlarının da vade dilimlerine göre farklılaştırılması söz konusu olacak.

İLK ÇEYREK İZLENİYOR
Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlere karşın kredi artış hızını sürdüren bankalar izlemeye alındı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların ilk çeyrekte kullandırdığı taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinin sonuçlarına bakarak alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığına karar verecek. Devlet Bakanı Ali Babacan, mevduatın vadesini artırıcı formüller üzerinde çalıştıklarını belirtirken, tedbire uymayan bankanın sessizce uyarılacağını söyledi. Babacan, "İlk çeyrek sonuçlarına göre alınan tedbirlerin yeterli olup olmayacağını göreceğiz. İlave tedbir ihtiyacına bakacağız" dedi. Kredi hacmini limitlerin üzerinde artıran bankalar sessizce uyarılacak. Bu uyarıyı dikkate almayanlar da BDDK tarafından sorgu odasına alınacak.

PARASI OLMAYANA KREDİ YOK!
Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı tedbirler de netleşmeye başladı.Cebinde parası olmayan gerçek ve tüzel kişiler konut kredisi çekemeyecek. Tüketicilere yüzde 100'ün üzerinde konut kredisi kullandıran bankalar uyarılacak. Mevduatın vadesini artırıcı adımlar atılacak. Frene basmayan bankanın şube açma talebi askıda tutulacak. Zorunlu görülmesi halinde yabancı para zorunlu karşılık miktarı, Tüketici ve taşıt kredileri üzerinden alınan BSMV oranı artırılacak.

Cari açık endişesi
MB verilerine göre, kredi 5 puan fazla büyürse cari açık 2.1 puan artıyor. Örneğin, kredi artış hızı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktığında cari işlemler açığının GSYİH'ye oranı da yüzde 1.2'den yüzde 3.3'e çıkıyor. Kredi büyümesi yüzde 35'e çıktığında da cari açık GSYİH'nin yüzde 9.6'sı kadar oluyor. Buna göre, krediler yüzde 35 arttığında 2011'de cari açık 75 milyar dolara ulaşacak.

PARASI OLAN ÇEKSİN!
BDDK, geçtiğimiz aylarda konut kredilerine yüzde 25, ticari kredilerde de yüzde 50 oranında öz kaynak koşulu getirmişti. Bu karara göre, 1 Ocak 2011'den itibaren cebinde parası olmayan gerçek ve tüzel kişilere yüzde 100'ün üzerinde konut kredisi kullandıran bankalar da uyarılacak. Konut kredilerine getirilen yüzde 25 öz sermaye zorunluluğu arsa ve tarla kredilerinde de uygulanacak. Tarla, arsa, otel, dükkn alımlarında kullanılan kredilerde bu kurala uymayan bankalar da uyarılacak. 2010'un son günlerinde açılan ancak kullanılmayan kredilerde, yeni teminat oranları aranacak. BDDK, burada kredinin kullanım tarihini baz alacak.

Sabah/Hazal Ateş


Geri Dön