20 / 04 / 2024

120 dairelik sitenin park alanı nasıl genişletilir?

120 dairelik sitenin park alanı nasıl genişletilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''120 dairelik sitenin park alanı nasıl genişletilir?'' sorusunu yanıtladı. Heper, bu sorunun nedeninin müteahhit olduğunu belirtti.



120 daireli bir sitede daire sahibiyim. Sitede 95 araçlık park yeri var. Oysa yeşil alan ve çocuk parkı daraltılsa yeterli park alanı olabilecek. Bazı dairelerin birden fazla aracının var. Kat malikleri kuruluna da az sayıda kat malikinin katılması ile bu konuda karar alınamıyor. Bu hususu nasıl hallederiz?

 

Bir site içinde çocuk parkının yeri, otopark, yeşil alan gibi ortak alanlar tasdikli projede belirtilmiştir. Tasdikli projeye bakarsanız bunlann site içindeki alanlara yerleştirilmiş olduğunu görürsünüz. Bunlann yerini proje dışında bir başka yöntemle değiştiremezsiniz. Yerlerini değiştirmek, toptan kaldırmak gibi işler ancak tadilat projesi ile mümkündür. Tadilat projesi yapmak için ise tüm bağımsız bölüm maliklerinin tadilat projesini imzalaması lazım. Yani sizin düşündüğünüz gibi kat malikleri toplantısına biraz daha fazla kat maliki katılsa dahi sizin istediğiniz değişiklik yapılamaz. Projede araç park yeri olarak gösterilen yer bağımsız bölüm sayısından az ise fazla araç, park yeri dışında bir yere park etme hakkına sahip değildir. Her dairenin tek aracı olma mecburiyeti de olmadığına göre ve ortak alanlann kullanımı her bağımsız bölüm malikine açık olduğundan önce gelen park edecek, fazlası site dışına uygun bir yere park edecektir. 

Yasada ortak alanlann kullanımında arsa payı oranının olduğu yazılı ise de bazı yerlerde arsa payı oranına göre kullanmayı fiilen denetleme imkanı yoktur. Bazı sitelerde bağımsız bölümlere tapuda yerler tahsis edilmiş olabilir. Bunlara 'eklentiler' denilir. Otoparklar için de eklenti kaydı var olabilir ama bu tapuya beyanlar hanesinde kayıtlı olması ile mûmküncjyr. Bu sadece otopark için değil kömürlük, depo gibi yerler için de söz konusu olabilir. Ancak böyle bir eklenti kaydı yok ise bu yerler ortak alandır ve herkes yararlanabilir. Görüldüğü gibi böyle bir anlaşmazlıkta araç sahiplerinin veya toplantıya katılmayan bağımsız bölüm maliklerinin kusurunu aramak yerine işin başında inşaatı yapan müteahhitte kusuru aramak lazım. 




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön