29 / 03 / 2024

17 milyon yalıtımsız bina var!

17 milyon yalıtımsız bina var!

Emrullah Eruslu, "Sonradan inşa edilen 5-6 milyonluk yapı stokunun yüzde 50’sinin yalıtılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Demek ki yüzde 85 yalıtımsız hane-bina var, toplam 17 milyonu yalıtımsız." dedi.



Emrullah Eruslu izolasyon üreticilerinin derneği İZODER’de yönetim kurulu üyesi, XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Yalıtım, Türkiye’de olması gereken ısı yalıtım levhalarının kalınlığı, enerji tasarrufu ve çevre için yalıtımın önemi konularının gündemde tutulması için Ankara’nın kapısını çalanlardan, insanların duyarlı olması için çabalayanlardan. Ne var ki toplumda hala büyük çoğunluk ısı yalıtımını az, su, ses ve yangın gibi diğer yalıtım alanlarını ise hiç mi hiç bilmiyor.


17 MİLYON YALITIMSIZ BİNA VAR

Akılda kalabilecek güzel bir slogan bulmuşsunuz. Doğalgaz faturanız artmasın yalıtımınızın kalınlığı artsın diyorsunuz. Son TÜİK rakamlarına göre 20.5 milyon mesken var. Binaların ne kadarı yalıtımlı, burda zamanda ne kadar yol alabilmişiz?

Büyük Marmara depremi öncesinde 15-16 milyon gibi net olmayan toplam konut stokundan bahsediliyordu. O tarihten bugüne inşa edilenlerle 20.5 milyonu buluyoruz. Büyük deprem öncesi yapılmış binalarda yalıtım malzemesi kullananlar göz önünde tutulmayacak kadar düşüktü. Sonradan inşa edilen 5-6 milyonluk yapı stokunun yüzde 50’sinin yalıtılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Demek ki yüzde 85 yalıtımsız hane-bina var, toplam 17 milyonu yalıtımsız.


BİZ DÜNYALARI HARCIYORUZ

Türkiye’de henüz pasif bina kavramını konuşmuyoruz ama 2019 itibariyle Avrupa Birliği'nde da zorunlu olacak. Dünyanın sürdürülebilirliği ve insanoğlunun kıt kaynakları açgöçlü bir şekilde tüketmesinin önüne geçilebilmesi için pasif bina-yeşil bina kavramı çok önemli. Bizim müsrifliğimiz ne kadar?

Metrekare başına yıllık ısıtma ve soğutma için harcanılan enerji miktarı olarak pasif evlerle birlikte 15 kilowat hedefleniyor. Almanya’da şu an 30 kilowat. Bizde yalıtımsız binalarda 300 kilowat harcıyoruz. Yalıtım levhasının kalınlığının 5 santim olmasıyla 100 kilowat hedefliyoruz. Demek ki Türkiye’deki her 100 konuttan 85’i yalıtımsız olduğu için Almanya’daki konutların 10 katı enerji harcıyor. Almanya da bizim kadar enerjide dışa bağımlı, günün sonunda Almanya işi çözmüş, biz ciddi anlamda fatura ödüyoruz. Yani yılda 10 milyar dolar müsriflik yapıyoruz. 60 milyar dolarlık enerji ithalatımızın 25 milyar doları konutlarda kullanılıyor. Dörttü üçü de ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. 18 milyar dolar eder, yalıtım yapılsa 10 milyar dolar tasarruf sağlayabiliyoruz. Elektrik ev aletlerinde, A plus elektrikli ev aletleri kullanılarak 1 milyar dolar tasarruf edilebilir denildi. Hem kamunun eğilmesi, gerekse de üreticilerin güçlü olmasıyla ve reklam yapmasıyla bu noktaya geldik. Günün sonunda tasarruf edebileceğimiz miktar 1 milyar dolar. Bizde ise 10 milyar dolar tasarruf edebilecek potansiyel var. Biz daha asgari C sınıfı belgesini standart koyuyoruz.


KAMUDAN TEŞVİK VE YAPTIRIM İSTİYORUZ

Beyaz eşya üreticileri reklamını yaptı ve kısa sürede enerji dostu ürünlerini sattı. Siz de yoğun reklam kampanyası yapın. 


O sektördeki yapılan güçlü olması nedeniyle kamu da ciddi anlamda eğildi. Bizim daha bir tek organizasyonumuz kamudan ciddi bir destek görmedi. Sayın Başbakanımız beyaz eşyacıların etkinliklerine katıldı, tasarruf potansiyelini dillendirdi. Biz daha bakanı bile görmedik. Yalıtım sektörü olarak kamudan beklentimiz çok fazla. En basiti taş yünü parkenin altına konulsa, alt kata yürüme sesi gitmeyecek. Ama müteahhit duyarlı davranmıyor.  O yüzden kamudan teşvik ve yaptırım bekliyoruz.


FRANSA'DA 10 BİZDE 4 SANTİM İNCE HESAP YAPIYORUZ

Anladığım kadarıyla yalıtım yaptıranların kullandıkları levha kalınlığında da sorun var. Ne kadar kalınlıkta olması gerekiyor?

Avrupa Mantolamacılar Birliği’ni davet etmiştik, geçen ay genel kurullarını İstanbul’da yaptılar. 15 ülkenin temsilcileri ülke pazarını, yeni mevzuatlar ve ülkelerinde kullanılan yalıtım malzemelerinin kalınlıklarını anlattılar. Almanya 'da 12.7 santim, kullanılan yalıtım malzemesinin kalınlığı, Çek Cumhuriyeti’nde 13.5 santim, Fransa ki güney iklimine de sahip, 10 santim. Ülkemize bakıyoruz ki biz en büyük yalıtım levha firmalarından biriyiz biz hala 4-5 santimlerdeyiz. 


Madem en büyük firmasınız, kalın levha üretin, öncülük yapın.

Kalınını yapıyoruz ama sonuçta talep edenin kalınlığı talep etmesi lazım. Biz anlatıyoruz, kalını makbul diyoruz, 4 santim yerine 8 santim yaparsanız iki katı daha fazla tasarruf edersiniz ve bunu ömrünüzde binanıza bir kere yapacaksınız. Ödediğiniz fark çok kısa sürede amorti olacak diyoruz da sonuçta gelip dayanıyor ekonomisine. Tıkandığımız nokta maliyeti.


Dört yerine sekiz santim kalınlığında ısı yalıtım levhası olunca iki katı mı parasal maliyeti oluyor?

Hayır. Ortalama bir dairede siz 3 bin-4 bin lira ödersiniz, dış cephe yalıtım malzemesine. 5 santim yerine 10 santim kalınlığında olursa cebinizden çıkacak para yüzde 20-25 artıyor. Ancak karşılığında tasarrufunuz iki kat fazla oluyor. Nedense yalıtım yaparken ince hesaba gidiliyor. 


YALIDAN ESİNLENMİŞLER

Amerikan filmlerinde American Siding'le kaplanmış evler daha sempatik görünüyor. Bizde ise gecekondudan bozma, çarpık yapılaşmanın üstüne giydirilmiş. Benimki doğru bir algı mı yoksa Amerikan filmlerinin albenisine ne mi kapılıyorum?

Haklısınız. Amerika’da yapı inşa edilirken her türlü detay düşünülüp, siding ona uygun üstüne giydiriliyor. Bizde ise yaptığımız işin yüzde 90’ında mevcut binaların üstüne sidingi giydiriyoruz. Haliyle tam istediğimiz şıklıkta, mimari zevke uygun çıkamayabiliyor. Ama ben size binanın temelinden kurgulanmış çok güzel örnekler gösterebilirim. Kısa katlılarda siding kendini daha güzel gösteriyor, yüksek katlılarda sonuç çok da zevkli olmayabiliyor. 


29 ÜLKEDEN TESCİLLİ MARKASI

2004’ yılında Müjdat Gezen’in oynadığı reklam filmiyle American Siding, Türkiye’de tanınmaya başlanmıştı. Türkiye’de ilk siz ürettiniz, sonuçta American Siding bir jenerik isim. Nedir sektördeki adı, kaplama malzemesi olarak mı geçiyor?

Uluslararası tabiri vinil siding, biz onu biraz daha Türkçeleştirdik polimer dış cephe ve mantolama sistemleri dedik. Know how’ı ithal ettik, Türkiye’deki üreticisiyiz, Tescilli markamız. American Sidiging ABD'de bile bizim markamız. 


İhracatını da yapıyor musunuz? 

Yakın coğrafya başta olmak üzere özellikle gelişmemiş ülkelerde. Salt American Siding’te değil Eryap bünyesinde birçok ürün var ve 40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Prensibimiz, gittiğimiz ülkede lider olmak ve başı çekmek. Yoğun bulunduğumuz 4 ülkede pazar lideriyiz, American Siding’te. Hedefimiz girdiğimiz ülkede jenerik marka haline gelmek. Markamızı 29 ülkede tescil ettirdik.


ISI YALITIMI HALA SON KAT ZANNEDİLİYOR

İnsanlar ev alırken salon, mutfak büyüklüğüne, oda sayısına bakar ama ne temelinin sağlamlığıyla ilgileniyor ne de yalıtımıyla. 

XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği olarak araştırma yaptıkve çok kötü sonuçlarla karşılaştık. Hala insanlarımız ısı yalıtımını son kat boya zannediyor. Isı yalıtım sıvalarının, ısı yalıtımı yaptığını düşünen ciddi bir kitle var. Firmamız olarak su, yangın ve ses de dahil tüm yalıtım malzemelerine ilişkin bir araştırma yaptık. Isı yalıtımı dışındaki diğer yalıtım kalemlerinin durumu tamamen fecaat, o konuda insanların neredeyse hiçbir malumatı yok. Isı yalıtımında da insanlar, doğalgaz faturasının yarı yarıya düşereceğini biliyor. Yalıtım yaptırmaya karar verdiğinde de doğru düzgün araştırma yapmıyor. ‘Yan bina şunu yaptırdı, bina yenilendi, daire fiyatları arttı’ diyor, sorgulamaksızın işlemi yaptırıyor. Oysa inşaat sektöründe yapılan hiçbir şeyi kısa vadeli düşünme lüksümüz yok. 


Akşam/Funda Özkan


Geri Dön