19 / 04 / 2024

1939 yılında Kadıköy'de yol çalışmalarına 137 bin lira harcanmış!

1939 yılında Kadıköy'de yol çalışmalarına 137 bin lira harcanmış!

1939 yılında Vali Lütfi Kırdar, Kadıköy'de imar çalışmalarını denetlemiş. İskele Parkı'nın genişletilmesi ve ağaçlandırılması emrini vermiş. Aynı yıl Kadıköy ve çevresinde yapılan yol çalışmalarına 137 bin lira harcanmış.



Vali dün Kadıköy cihetindeki imar faaliyetini tetkik etti.

Kadıköy İskele Parkı genişletilecek, Fener'de modern, büyük bir gazino yaptırılacak.


Vali ve Belediye Reisi B. Lütfi Kırdar dün Kadıköy'e geçerek şehrin bu mıntıkasında yapılan imar hareketlerini gözden geçirmiştir. Valiye Kadıköy ve Kartal kaymakamları refakat etmişlerdir. B. Lütfi Kırdar, ilk önce Kadıköy Belediye Dairesi'ne giderek burasını teftiş etmiştir. Bundan sonra Kadıköy İskele Parkı gezilmiş, buraya da Taksim Bahçesi'nde olduğu gibi ağaç dikilmesine ve parkın geriye doğru tevsi edilmesine karar vermiştir.


Müteakiben B. Lütfi Kırdar Kadıköy'de yapılmış olan Maliye Tahsil Şubesi binasını gezmiş, fevkalede beğenerek şehrin bu cihetini böyle güzel binalarla süslediğinden dolayı maliye erkanına teşekkürlerde bulunmuştur. Belediye Reisi, bundan sonra yapılacak Belediye Tahsil Şubesi binalarının da aynı mimari tarzında inşa edileceğini bildirmiştir.

Daha sonra Kadıköy Halkevi inşaatını gözden geçirilmiş, yapının bir an önce bitirilmesi için alakadarlara yeni emirler verilmiştir. Vali ve Belediye Reisi, bundan sonra yol faaliyetini gözden geçirmiştir. Evvela, haziran başında başlayıpta hitama ermiş bulunan Kadıköy - Bostancı sokağını tetkik etmiş müteakiben de sıra ile Dühürdar-Eminbey sokağı, Glaftancı sokağı, Kadıköy-Acıbadem asfaltı, Kızıltoprak-Caddebostan iskele asfaltı, Bağdat Caddesi, Kurbağlıdere-Göztepe asfaltı, Caddebostan-Çiftehavuzlar-Santral iltisak yolu, Erenköy'de Ethemefendi-İstasyon asfaltı, Tellikavas şosesi, İçerenköy-Bostancı yolu, Kazasker camisi-Şaşkınbakkal iltisak yolu, Bostancı'da Manastır sokak- Dere sokak, Sucukçu dere yolu, Kartal-Yakacık yolu gözden geçirilmiştir. Bu yolların 102 bin küsur lirasını Hususi İdare, 35 bin lirasını da belediye yaptırmıştır ki ceman 137 bin liralık yol inşa edilmiştir. Yolların 14 kilometresi asfalt, 3 kilometresi de şosedir. Kadıköy ve havalisinde bu mevsimde inşaatı biten yolların tulü 17 kilometredir.


Feneryolu ve Kalamış arasındaki imar faaliyetine yakında başlanacaktır. Buradaki imar işi bittikten sonra Fener Burnu'nda modern ve büyük bir gazino yaptırılacaktır.


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraymış.)

 

Akşam Gazetesi 20 Teşrinievvel (Ekim) 1939


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön