20 / 04 / 2024

1939 yılında Tepebaşı ile Haliç arası yeşil saha olacak!

1939 yılında Tepebaşı ile Haliç arası yeşil saha olacak!

1939 yılında Prost'un hazırladığı imar planına göre Tepebaşı Bahçesi arkasından Haliç sahiline kadar uzanan saha yeşil alan olacakmış. Vali Lütfi Kırdar, bu sahanın tanzimine bir an evvel başlanması kararını almış.



1939 yılında Tepebaşı ile Haliç arası yeşil saha olacak!


Yeni bir bahçe


 Tepebaşı arkasından Haliç'e kadar yeşil saha oluyor


    Belediyenin asfalt olarak yapılmasını ihale ettiği yollar arasında Şişhane yokuşu ile Galatasaray'da İngiliz sefaret konağı arkasındaki Aynalıçeşme Caddesi de vardır. Aynalıçeşme Caddesi'nin Şişhane yokuşuna yakın bir kısmında yaya kaldırımının genişletilmesi için buraya bir istinat duvarı yapılmış, fakat kış dolayısıyla asfalt inşaat marta kadar tehir edilmiştir.

    Şehircilik mütehassısı B. Prost bu yol üzerinde Tepebaşı Bahçesi arkasından Haliç sahiline uzanan boş saha için bir plan hazırlamıştı. Evvelcede yazdığımız gibi saha set bahçe halinde olacak ve ortasında büyük bir havuz bulunacaktı.

    Haber aldığımıza göre Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar bu yeşil sahayı bir an evvel tesis etmeye karar vermiştir. Bunun için belediye fen heyeti tarafından bu tatbikat planı hazırlanmaya başlanmıştır.

    Tatbikat planı bittikten sonra sahanın yeşillikle süslenmesine başlanacaktır.


Akşam 23 Kanunusani (Ocak) 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön