29 / 03 / 2024

1939 yılında Tepebaşı'nda park meydana getirilecek!

1939 yılında Tepebaşı'nda park meydana getirilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Tepebaşı'nın arkasındaki sırtta bir park meydana getirmek için harekete geçmiş. Sırttaki ahşap gazinolar kaldırıldıktan sonra burada eğlence yerleri ve büyük bir park meydana getirilecekmiş.



1939 yılında Tepebaşı nda park meydana getirilecek!


Tepebaşı'nın arkasındaki sırt park haline getiriliyor


     Tepebaşı Bahçesi arkasında Aynalıçeşme Caddesi'nin Kasımpaşa'ya doğru uzanan sırtlarında bir park ve yeşil saha vücuda getirileceğini yazmıştık. Belediye, bu saha üzerindeki üç gazinodan ikisinin Evkaf'a ait olduğunu anlamış ve bu gazinoların kendisine terk edilmesi için Evkaf'la müzakereye girişmiştir. Belediye ile Evkaf arasında yapılan temaslar bir anlaşma ile neticelenmiştir. 

     Belediyenin vaktiyle Evkaf ile yaptığı anlaşma neticesinde, Şişhane Yokuşu'nda Galata'dan altıcı daireye çıkınca sağ tarafta bulunan Lunapark Gazinosu'nun yokuşun alt kısmı Evkaf'a, üst kısmı da Belediye'ye terk edilmişti. Şimdi Belediye, vaktiyle kendisine terk edilen bu Evkaf İdaresi'ne iade etmeye karar vermiştir. Buna mükabil Evkaf İdaresi, Tozkoparan Caddesi'nin Kasımpaşa'ya inen kısmındaki gazinoları Belediye'ye vermeyi kabul etmiştir. 

     Belediye, bu ahşap gazinoları kaldırarak, burada büyük bir park ve eğlence yerleri tesis edecek ve yeşil bir saha ile bu çıplak sırtları süsleyecektir.

     Evkaf'ta, evvelce kendi elinde bulunan kısmı ile bu sefer Belediye'den alacağı arsa üzerinde apartmanlar ve belki de bir otel vücuda getirecektir. Evkaf İdaresi'nin aynı zamanda buraya da bir sinema binası inşa etmesi ihtimali de vardır.


Akşam 5 Nisan 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön