26 / 04 / 2024

1939 yılında Tramvay ve Tünel İdaresi millileştirilmiş!

1939 yılında Tramvay ve Tünel İdaresi millileştirilmiş!

1939 yılında Bayındırlık Bakanlığı, tramvay ve tünel idaresini eline almış. İki şirketin millileştirilmesiyle tramvay ve tünel bayraklarla donatılmış. Hükümet'e geçen her iki şirket, Tramvay ve Tüneli İdaresi adıyla işletilecekmiş.



 Nafia Vekaleti tramvay ve tünel idaresini eline aldı.


Tramvaylar ve tünel bayraklarla donandı, müstahdemin bayram yapıyor.


1939 yılında Tramvay ve Tünel İdaresi millileştirilmiş!


İlk tramvay saat beşte Nafia Vekaleti başmüfettişi tarafından tahrik edildi, Parkotel'de, Metro Hanı'nda ziyafetler verilecek.


  Bugünden itibaren İstanbul Tramvay ve Tünel müesseseleri Nafia Vekaleti tarafından idare edilmeye başlanmıştır.

  Bir hafta evvel bitirilen devrü teslim muamelesine ait evrak dün Metro Hanı'nda tesellüm heyeti reisi ve Nafia Vekaleti şirketler Başmüfettişi B. Sururi Devrimer ile Tramvay ve Tünel Şirketleri müdürü B. Gindorf tarafından imzalanmıştır.

  Evrak pek çok olduğu için imza keyfiyeti bir saat 20 dakika sürmüştür. İmzadan sonra B. Gindorf, B. Sururi Devrimeri tebrik etmiş, şirketler başmüfettişi kısa bir nutukla eski şirket direktörüne teşekkürlerini bildirmiştir. 

  Bu suretle Tramvay ve Tünel Şirketleri de dünden itibaren tarihe karışmışlardır. Memurlar sevinç içindedirler.

  İstanbul Tramvay ve Tünel'inin Nafia Vekaleti tarafından resmen idaresine başlanması münasebetiyle bugün bütün tramvay arabaları, Metro Hanı ve şirketten devralınan diğer binalar bayraklar ve defne dallarıyla süslenmiştir. Bu gece de bütün arabalar ve binalar elektriklerle donanacaktır.


 İlk tramvay nasıl alındı


  Nafia Vekaleti Şirketler Başmüfettişi ve Elektrik İşleri İdaresi Umum Müdürü B. Sururi Devrimer bu sabah beşte ilk tramvay arabasını Şişli deposundan bizzat tahrik etmiştir. Bu arabanın hareketinden önce Aksaray, Beşiktaş ve Şişli depolarında müstahdemine bir çay ziyafeti verilmiştir.

  İstanbul Tramvay ve Tüneli'nin idaresi için seçilen, elektrik işleri idaresi umum müdürü B. Kadri'nin riyasetinde umum müdür muavini B. Sururi Devrimer, elektrik işleri idaresi teftiş ve murakabe heyeti reisi B. Abdülkadir, teknik dairesi reisi B. Emin'den (eski telefon müdürü) mürekkep muvakkat idare heyetine Tramvay ve Tünel memurları bu sabah Metro Hanı'nda takdim edilmiştir.

  Muvakkat idaresi heyeti şirketlerin millileştirilmesinden dolayı yapılan tebrikleri de bugün kabul etmiştir.

  

  Taksim Abidesi'ne çelenk


  Bugün saat 11'de müstesna bir şekilde donatılmış olan birinci mevki bir tramvay arabası, Nafia Vekaleti'ne bağlı şehrimizdeki müesseseler erkanıyla gazetecileri hamilen Tünel Meydanı'ndan hareket edecek ve Taksim'e gelecektir. İstanbul Tramvay ve Tüneli muvakkat idare heyeti üzerinde (Nafia Vekaleti, Tramvay - Tünel, 1 Mart 1939) ibareleri yazılı büyük bir çelengi Cumhuriyet Abidesi'ne merasimle koyacaktır.


  Hatıra rozetleri


  Memurlar ve müstahdemler için bugüne mahsus bir kısmı madeni, bazısı kağıt yüzlerce rozet hazırlanmıştır. Nafia Vekaleti'ne bağlı müesseseler erkan ve müstahdemini bugün bu rozetleri bütün gün yakalarında taşıyacaklardır.

  Rozetlerin üzerinde şu ibareler yazılıdır:

  >İstanbul Tramvay ve Tüneli'nin millileştirilmesi hatırası Nafia Vekaleti 1 Mart 1939>


  Parkotel'de ve Metro Han'da ziyafetler 


  Bugün saat 16'da Parkotel'de bir çay ziyafeti verilecektir. Ziyafete Vali ile Nafia Vekaleti'ne bağlı müesseseler erkanı davet edilmişlerdir. Memurlara da aynı saatte Metro Hanı'nda bir çay ziyafeti verilecektir.

  Hükümet'e geçen her iki şirket de Tramvay ve Tüneli İdaresi namıyla mufakkat idare heyeti tarafından idare edilecektir. Nafia Vekaleti yeni meclise arz etmek üzere bir teşkilat kanunu hazırlayacak, tramvay ve tünelin müstakbel idare tarzı bu kanunun neşrinden sonra kati şeklini alacaktır.


Akşam Gazetesi 1 Mart 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön