19 / 04 / 2024

1940 yılında Surp Agop'ta istimlak!

1940 yılında Surp Agop'ta istimlak!

1940 yılında İstanbul Belediyesi, Surp Agop Mezarlığı sahası içindeki binaları kamu yararı adına istimlak edecekmiş. İstimlak edilen binaların yıktırılmasından sonra mezarlık sahasının bir kısmı Gezi Parkı'na ayrılacakmış.



1940 yılında Surp Agop ta istimlak!


Surp Agop'ta istimlak


İki ay sonra bu sahanın tanzimine başlanacak


    Surp Agop Mezarlığı hakkında Belediye ile Ermeni Mütevelliler Heyeti arasında yapılan sulhta buradaki garaj, kahvehane, kilise, ayazma ve diğer binalarla bir kısım arazi mütevellilere terk edilmişti.

    Belediye, buradaki binaları istimlake karar vermiş ve kilise heyetine tebligat yapmıştır. İstimlak için menafii umumiye kararı hükümetçe tasdik edildiğinden işe başlanmıştır. Konulacak kıymetler yakında binaların mutasarrıflarına tebliğ edilecektir. Surp Agop sahasındaki binaların mütasarrıfları malum olduğundan diğer istimlak sahalarında olduğu gibi, uzun uzadıya alakadarları aramaya ihtiyaç görülmemektedir. İstimlak muamelesinin en geç iki ayda tamamlanacağı ve buradaki binaların iki ay sonra yıktırılmasına başlanacağı tahmin ediliyor. Bu binalar yıktırıldıktan sonra sahadaki eski mezar taşları kaldırılacak ve buranın tanzimine başlanacaktır. Taksim'de yeni meydandan başlayarak Taksim Kışlası sahasından, Taksim Bahçesi'nden geçecek büyük yaya yolu Surp Agop Mezarlığı sahasını da kat edeceğinden bu sahada umumi ve müvazi diğer yollar da açılarak saha tanzim edilecektir.


Akşam 2 Mayıs 1940



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön