19 / 04 / 2024

1950 yılında İstanbul'da 9.772 dönüm arazi köylüye dağıtılmış!

1950 yılında İstanbul'da 9.772 dönüm arazi köylüye dağıtılmış!

1950 yılında Ziraat Bankası, 9 bin 772 dönüm bir çiftliği satın alarak İstanbul'da Ayazma, Çilingir, Haraçcı ve Tayakadın köylerinde ki çiftçiye dağıtılmış. Banka, ilk defa bir çiftliği satın alarak köylüye dağıtmış.




1950 yılında İstanbul da 9.772 dönüm arazi köylüye dağıtılmış!


Köylüye Toprak Tevzii


  Ziraat Bankası, arazisi dar olması dolayısıyla kafi derecede istihalde bulunamayan ve bu yüzden sıkıntı çeken Ayazma, Çilingir, Haraçcı ve Tayakadın köylerinin çiftçilerine, dün öğleden sonra merasimle toprak tevzi etmiştir. 

  Vali ve Belediye Reisi Dr. F. K. Gökay, milletvekilleri, Ziraat Bankası Umum Müdürü Mithat Dülge, İstanbul Şube Müdürü Naci Orkaç, Kaymakam, bucak müdürleri, basın mensuplarıyla kalabalık bir köylü kitlesi Çilingir Köyü'nde yapılan merasimde hazır bulunmuşlardır.

  Vali ve Belediye Reisi tapu senetlerini vermeden evvel yaptığı konuşmada, Türk köylüsünün toprağa olan bağlılığın ebediyen devam edeceğini söyleyerek köylüden bu toprağı işleyerek zenginleştirmesini ve bununla mesut yuvalar kurmalarını temenni etmiştir. 

  Banka Umum Müdürü de, bankanın bu yoldaki çalışmalarını kısaca izah ettikten sonra, tapu senediyle toprağına sahip olan köylünün istihsali arttıracağını, arazinin % 3 faizle ve sekiz sene vade ile köylüye verildiğini söylemiştir.

  Prof. Gökay, bundan sonra, toprağını çiftçiye az bir karşılıkla bağışlayan köy sahibini tebrik ve kendisine teşekkür etmiştir.

  9.772 dekarlık çiftliğin Bankaca yapılan 76.314 liralık yardımla mezkur köy müstahallerinden 249 kişi tarafından müştereken satın alınması sağlanmıştır. Çiftlik sahibi, Ziraat Bankası'ndan gayrimenkulün karşılığı olan parayı almıştır. Bu suretle ilk defa olarak bir çiftliğin hususi bir elden, köylünün kendisine Ziraat Bankası vasıtasıyla satışı yapılmıştır.


Cumhuriyet Gazetesi 26 Aralık 1950



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön