26 / 04 / 2024

1975 yılında Sirkeci'de satılan bir arsa Türkiye'de arsa satış rekoru kırmış!

1975 yılında Sirkeci'de satılan bir arsa Türkiye'de arsa satış rekoru kırmış!

1975 yılında Sirkeci Meydanı'nda, 135 metrekarelik bir arsa 11 milyon liraya satılmış. İzale-i şuyu ile açık artırmayla satılan arsanın metrekaresi 100 bin liraya fiyat bularak Türkiye'de arsa satış rekoru kırmış.



1975 yılında Sirkeci de satılan bir arsa Türkiye de arsa satış rekoru kırmış!


BİR METREKARE ARSA 100 BİN LİRAYA 


SİRKECİ'DE 10 METRE CEPHELİ, 120 METREKARE İNŞAAT SAHASI OLAN YER İZALE-İ ŞUYU YOLU İLE SATILARAK EN PAHALI ARSA ÜNVANINI KAZANDI


135 Metrekarelik bir arsa on bir milyon liraya satıldı..


  Firmalar arası ticari rekabet, Sirkeci Meydanı'na 10 metre cepheli, 48 ortaklı, 135 metrekare arsanın 11 milyon liraya bir bankaya satılmasına sebep olmuştur. Ortakları arasında pay edilemediğinden izale-i şuyu ile 9. İcra Memurluğu'nda açık artırmayla satılan arsanın metrekaresi 100 bin liraya yaklaşık bir fiyat bularak Türkiye'de arsa satış rekoru kırmıştır. Açık artırmaya katılan çoğu banka ve oto acentesi olan talipler 4 milyon takdiri kıymet konulan arsayı almak için açık artırmalarını 100 ve 200 biner liralık teklifler halinde sıralamaya başlamışlardır. 

  Bütün bankaların alıcı olarak katıldıkları açık artırma sonunda 11 milyon 100 bin lira peşin para veren banka burada imar durumunun 135 metrekarenin 120 metrekaresini kapsayan sahanın inşaat alanı olacağını söylemiştir.


1975 yılında Sirkeci de satılan bir arsa Türkiye de arsa satış rekoru kırmış!


   Türkiye İnşaatçılar Federasyonu Başkanı Necati Güçlü olayı Tercüman'dan öğrenince ''Allah Allah'' diyerek şunları söylemiştir.:

   -''Bugüne kadar Türkiye'nin hiçbir yerinde metrekaresi 100 bin liraya arsa satışı yapılmamıştır. İstanbul'un en mutena semtlerinde bile arsaların metrekaresi 10 ila 15 bin lira arasındadır. Bu rakam inşaatçı olarak bizi düşündürmeye sevk etti.'' Stadyumların istiab hadleri tespitinde 0,90 metrekareye bir kişi sığacağı hesaplanırken, 1 metrekare yer için bir bankanın 100 bin lira ödemesi İstanbul'da günün konusu olmuştur. Kendileriyle görüştüğümüz inşaatçılar ve müteahhitler bu konuda şunları söylemişlerdir: 

  -''Bugün için İstanbul'da mesken ve işyeri olarak en kıymetli yerler Bebek ve Sirkeci'dedir. Ancak Bebek'te cadde üzeri bir arsanın metrekaresi çok zor bulunmasına rağmen 10 ila 15 bin lira arasındadır. Sirkeci'de arsanın metrekaresi 100 bin lira olması akıl almaz iştir. İstanbul il hudutları içinde en ucuz arsaların bulunduğu yer  Ankara  Asfaltı civarıdır. Burada parselasyonu yapılan büyük araziler halka metrekaresi 10 ile 50 lira arasında satılmaktadır. İstanbul'da arsalar konutlar, işyerleri arz-talep çizgisinde değer kazanmaktadır.''


(1975 yılında Reşat Altın 852 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 8 Aralık 1975



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön