23 / 04 / 2024

1977 yılında İstanbul Surları kaderine terk edilmiş!

1977 yılında İstanbul Surları kaderine terk edilmiş!

1977 yılında tarihi Bizans Surları kaderine terk edilmiş. Ayvansaray'dan Yedikule'ye kadar devam eden şehir surlarının etrafı binlerce imalathane, bostanlar, depolar ve gecekondular ile çevrilmiş vaziyetteymiş.



 1977 yılında İstanbul Surları kaderine terk edilmiş!


NE TARİHE NE DE KENDİMİZE KARŞI GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ


SURLARDA ŞEHİR GİBİ KADERİNE TERK EDİLDİ


BİR TARİHİ ESER OLAN SURLARIN ETRAFI İMALATHANELER VE DEPOLARLA ÇEVRİLİ


İSTANBUL ENDER TURHAN


  Eski İstanbul'un etrafını çeviren, bugün ise şehrin hemen hemen ortasında kalmış bulunan Bizans Surları'nın halihazır durumu içler acısıdır. Bir tarihi eser olan Surlar'ın etrafı binlerce imalathane, depo ve gecekondu ile çevrilmiş vaziyettedir. Bu yüzden tarihi eser gibi gezilip ziyaret edilmesi mümkün değildir.

  

TARİHİ ESER...


  Surlar'ın diğer eski eserler gibi muharazası, bakımı ve her zaman ziyarete açık hale getirilmesi zarureti vardır. İlgililerin kolları sıvayıp, Surlar'ın etrafını sarmış olan pislik yuvalarını, ilkellik abidelerini ortadan kaldırmaları gerekir. Ayvansaray'dan Yedikule'ye kadar devam eden ''Kara Surları''nı odun depoları, akaryakıt depoları, imalathaneler, tamirhaneler, hurdacılar, ahırlar, bostanlar ve gecekondular sarmış bulunmaktadır. Bütün bunlara, meslekleri ile ilgili sitelerde veya semtlerde yer gösterilip, oraya nakletmeleri sağlanmalı, ikametgah olarak kullanılanları ise, sosyal meskenlere veya gecekondu önleme bölgelerine aktarılmalıdır. Surların bütün kapıları onarılmalı, çevrelerine geniş parklar yapılmalıdır. Tekfur Sarayı restore edilmeli, müze haline getirilerek turistlerin ziyaretine açılmalıdır. Restore edilecek her kapının üzerine eski adı, yeni adının veriliş sebebi, ''Fetih Zaferi''ndeki rolünü anlatan kitabeler konulmalıdır. Yedikule çevresi daha geniş bir restorasyona tabi tutulmalı, müzesi, tiyatrosu, surları ile bir tarih sitesi haline getirilmelidir. Ulubatlı Hasan'ın Türk Bayrağı'nı diktiği burç, şerefine uygun şekilde onarılmalı, buraya o anın büyüklüğünü dile getiren bir de anıt dikilmelidir. Kara Surlarının Ayvansaray'dan Yedikule'ye kadar olan dış yüzü önündeki kısmen doldurulmuş hendekler de boşaltılmalı ve aslına uygun hale döndürülmelidir. Ve en önemlisi, Fatih Sultan Mehmet'in şehre ilk girdiği Edirnekapı'da tesis edilecek parka, muhteşem bir Fatih ve fetih anıtı dikilmelidir. 

  Ayrıca Eminönü'den ve birçok kısımları yıkılıp ortadan kalkmış bulunan deniz surlarının, elde kalanlarının da etrafı temizlenip, muhafazaları sağlanmalıdır. Surlar'ın tarihi eser vasfına uygun hali gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu Bizans İmparatorluğu'nun hatırasını yaşatmak değil, dünya tarihinde yeni bir çığır açan emsalsiz Türk zaferi, ''Feth''in haşmetini ebedileştirmek olacaktır böylelikle.


Tercüman Gazetesi 2 Nisan 1977 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön