19 / 04 / 2024

1977 yılında İstanbul'da ev kiraları hızla artıyormuş!

1977 yılında İstanbul'da ev kiraları hızla artıyormuş!

1977 yılında normal vatandaşın İstanbul'da oturabilmesi hayal olmaktaymış. Lüks semtlerde daire kiraları 5 bin liradan başlamaktaymış. Yalıların mevsimlik kira fiyatları ise 90 bin ile 175 bin lira arasında değişiyormuş



.1977 yılında İstanbul da ev kiraları hızla artıyormuş!


Normal vatandaşın İstanbul'da oturabilmesi hayal oluyor


Bin liradan 40 bin liraya kadar kira veren var.


Yalıların mevsimlik fiyatı 90 ile 175 bin, yazlıkların ise 80 ile 120 bin lira arasında değişiyor.


İSTANBUL (YALÇIN EĞİLMEZ)


  Vatandaş, Kira Kanunu'nu çıkmasını beklerken büyük şehirlerde ev kiraları akıl almaz rakamlara yükselmeye devam etmektedir. İstanbul'da yazlıklar hariç halen Bebek, Yeşilyurt, Nişantaşı'nda daire ve kat kiraları rekor seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Yakıt, bakım, kapıcı harcamaları hariç bu semtlerde aylık kiralar 5 bin liradan başlamakta, oturulacak yerin mobilyalı, telefonlu ve denize nazır oluşu özellikleriyle 40 bin liraya kadar varmaktadır.

  Lüks semtlerde durum böyleyken gecekondu bölgelerinde de kiralar görülmemiş bir hızla artmaktadır. Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Pendik, Kartal, Okmeydanı, Bayrampaşa ve Esenler'de iki odalı, tuvaleti bahçesinde, suyu bulunmayan evlerin kirası da 1000 liraya yükselmiştir. Öte yandan şehrin Aksaray, Fatih, Şişli kesimlerinde ara sokakların içinde zorlukla bulunabilen üç odalı apartmanların kiraları da 2500 ile 3500 lira arasında değişmektedir. 


  YAŞANMAZ ŞEHİR


  Hızlı bir artış gösteren hayat pahalılığının çok üzerinde seyreden kiralar devlet memurlarının İstanbul'dan kaçmalarına sebep olmaktadır. İstanbul'a tayini çıkan öğretmenler, memurlar valiliğe ve ilgili kuruluşlara başvurup ''Burada elimizdeki paraya göre ev bulamadık. Bizi şu ile, bu ile tayin edin'' diye müracaatlarda bulunmaktadırlar. İstanbul Milli Eğitim Müdürü ile İstanbul Defterdarı bu başvuruların hızlandığından söz etmektedirler.

  Ev kiraları bu durumda iken yazlıklar da tam anlamıyla ''ateş pahası'' haline gelmiştir. Nitekim yalıların, mevsimliği 90 ile 175 bin liradan kiraya verildiği görülmektedir. Selimpaşa, Büyükada, Moda - Kartal uzantısındaki bir yazlık dairenin dört aylık kirası 80 ile 120 bin lira arasında değişmektedir. 

  Kiralar hakkındaki tasarı yasalaştığında mülk sahipleri gayrimenkul beyanlarında gösterdikleri değerin bir yıl içinde onda birinden fazla aylık alamayacaklardır.

  

  HAVA PARASI


  Mesken kiraları, bu durumda iken dükkan ve işyeri kiraları da akıl almaz ölçülere varmıştır. Üstelik İstiklal, Cumhuriyet Caddeleri ile Sultanhamam, Halaskargazi, Rumeli Caddesi üzerinde bulunan dükkanların aylık kiraları yarım milyon liraya varan hava paralarının dışında aylık olarak 75 bin liraya kadar varmıştır.


(1977 yılında Reşat Altın 1.556 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 14 Mart 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön