25 / 04 / 2024

1992 yılında Galata Köprüsü hizmete açılmış!

1992 yılında Galata Köprüsü hizmete açılmış!

1992 yılında yeni Galata Köprüsü Başbakan Süleyman Demirel tarafından hizmete açılmış. STFA Grubu tarafından yapılan ve yapımı 5 yıl süren köprünün bir şeridi de tramvaya ayrılmış.



1992 yılında Galata Köprüsü hizmete açılmış!


Temeli 1987 yılında zamanın Başbakanı Özal tarafından atılan yeni Galata Köprüsü'nü açmak Demirel'e nasip oldu. Yapımı 5 yıl süren köprünün bir şeridi tramvaya ayrıldı.


Nihayet açıldı!


Yapımı ve açılışı çeşitli nedenlerle aksayan ve bir çok kez ertelenen yeni Galata Köprüsü dün Başbakan Demirel tarafından törenle hizmete sokuldu. Büyük bir kalabalığın merakla izlediği açılışta bir anda köprüye hücum etmesi sonucu izdiham yaşandı.


1992 yılında Galata Köprüsü hizmete açılmış!


Yeni  köprü nihayet açıldı


   Çeşitli nedenlerden dolayı açılışı yılan hikayesine dönen ve birkaç kez ertelenen yeni Galata Köprüsü, dün Başbakan Süleyman Demirel tarafından hizmete açıldı.

   Demirel, yeni köprüyü hizmete açmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, köprünün İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağını söyledi. Belediye Başkanı Nurettin Sözen de yaptığı konuşmada, İstanbul'un nüfusunun göçlerle birlikte olağanüstü bir hızla arttığını, buna paralel olarak İstanbul halkının beklediği hizmetlerin yeni boyutlar kazandığını belirterek, ''Biz de yerel yöneticiler olarak bu sorun ve taleplerin üstesinden gelme mücadelesini sürdürüyoruz. Tarihi Galata Köprüsü'nün talihsiz bir yangın sonucu ansızın devre dışı kalması nedeniyle bir aydır devam eden trafik sıkıntısı bugün sona eriyor. Köprünün hizmete girmesinde ilgi ve yardımlarını esirgemeyen hükümetimize teşekkür ediyorum'' dedi.

   Daha sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, köprünün yapımında emeği geçen yönetici müteahhit ve mimarları tebrik etti ve hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. İnönü, ''Yeni köprüyü hizmete açarken eski köprüyü de saygı ile anıyoruz'' dedi.

   Köprünün açılışının yapılacağı yere vatandaşların hücum etmesi üzerine, Demirel kurdeleyi bile kesemedi. Yeterli güvenlik önlemlerinin alınamaması ve yaklaşık 10 bin kişinin köprüye hücum etmesi üzerine büyük bir izdiham yaşanan köprüyü Demirel, İnönü ve bakanlar halka birlikte baştan başa yürüyerek geçtiler.


Dalan kırgın


   Bu arada eski belediye başkanı Bedrettin Dalan'ın, köprü açılışına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından davet edilmemesine çok kırıldığı öğrenildi. Başbakan Süleyman Demirel'in telefonla görüşmesi üzerine açılışa gelen Dalan, ''Bu şehre bizim de hizmetlerimiz oldu. Böyle bir törene davet edilmek bana çok görülmemeliydi'' dedi.


Mehmet AYDIN-Atilla DİŞBUDAK-Cemal KÖYÜK


Sabah Gazetesi 18 Haziran 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön