29 / 03 / 2024

1992 yılında tarihi Galata Köprüsü mahkemelik olmuş!

1992 yılında tarihi Galata Köprüsü mahkemelik olmuş!

1992 yılında tarihi Galata Köprüsü'nün Eminönü Yakası'ndaki bölümü sulara gömülmüş. Köprüyü kimin batırdığı ve kimin çıkaracağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile STFA Grubu arasında mahkemelik olmuş.



 1992 yılında tarihi Galata Köprüsü mahkemelik olmuş!


Kim batırdı, kim çıkardı


Tarihi Galata Köprüsü şimdi de mahkemelik oldu


Belediye köprünün STFA tarafından yığılan kumlar dolayısıyla battığını ileri sürerken, STFA da dubaların çürüdüğü için sulara gömüldüğünü iddia ediyor. Kimin haklı olduğuna ise İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi karar verecek.


SADETTİN ERKİŞİ


    İSTANBUL, (Tercüman)- Bundan bir süre önce yanan, daha sonra da bazı bölümleri batan tarihi Galata Köprüsü, şimdi de Belediye ile STFA arasında mahkemelik oldu. Belediye, köprünün, dubaların üzerine yığılan kumlar yüzünden battığını dolayısıyla STFA'nın çıkarması gerektiğini ileri sürerken, STFA da, dubaların çürüdüğü ve bu yüzden battığını iddia ederek, durum tespiti için İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.


1992 yılında tarihi Galata Köprüsü mahkemelik olmuş!


Tarihi Galata Köprüsü şimdi de mahkemelik oldu


    Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan teknik raporda, Eminönü yakasında birinci ve ikinci dubaların üzerine 300 ton dolayında kum yığıldığı belirterek, ''Malzemenin yığılması sonucu taşıma kapasitesinin aşıldığı ve bu sebeple dubaların üstten su alması, ağırlının daha da artması sebebiyle statik dengenin bozulduğu, pimlerin koptuğu, çelik makasların kaydığı ve neticede 4 dubanın tamamen, iki dubanın da kısmen battığı tespit edilmiştir'' deniliyor.

    Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Tuncer Çelik de, Başkan Nurettin Sözen'e verdiği raporda, dubaların battığı esnada kendisinin de olay yerine yetiştiğini, kum yığınlarını bizzat gördüğünü, buna STFA görevlilerinin de şahit olduğunu ayrıntıları ile anlatarak teknik heyetin raporunu doğruluyor.

    STFA'nın mahkemeye verdiği dilekçede ise, köprünün, dubalarının çürümesi sonucu battığı, durumun tespiti için İTÜ'den üç kişilik bir bilirkişi kurulu oluşturulması talep edilerek, ''Eminönü yakasındaki dubaların çürümüş, hurdalaşmış durumlarının dalgıç indirilmek suretiyle belirlenmesi ve suya gömülmenin bundan kaynaklandığının tespiti, Karaköy kıyısındaki kısımla Haliç'e çekilen dubaların aynı durumda olup olmadıklarının, suya gömülme ihtimalinin bulunup bulunmadığının araştırılması ve gerekçeli raporla bildirilmesi'' isteniyor.


Tercüman Gazetesi 19 Temmuz 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön