20 / 04 / 2024

1998'den önce yapılan binalar yıkılabilir!

1998'den önce yapılan binalar yıkılabilir!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da 1998 yılı öncesinde yapılan binalarla ilgili uyarılarda bulundu. Moriwakş, deprem yönetmeliğindeki değişiklikten önce inşa edilen binaların riskli olduğunu söyledi.



Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri, yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki, Altınbaş Üniversitesi Yapı Kulübü tarafından düzenlenen "Deprem Afetine Hazır mıyız?" etkinliğinde konuştu. Moriwaki, İstanbul'da 1998 yılı öncesinde inşa edilen binalarla ilgili uyarılarda bulundu.

Hürriyet'te yer alan habere göre, 28 yıldır Türkiye'de sürdürdüğü çalışmaları doğrultusunda deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Moriwaki, deprem yönetmeliğindeki değişiklikten sonra yapılan binaların güvenilir, öncesinde inşa edilen binaların riskli olduğunu söyledi. 

1998 den önce yapılan binalar yıkılabilir!

''1998'den sonra inşa edilen binalar daha güvenli''

Türkiye'deki yapı denetiminin Japonya'dakiyle aynı olduğunu söyleyen Moriwaki, "Yapı yönetimi konusunda Türkiye ve Japonya şu anda aynı durumda. 1998 ve 2007'de Türkiye'de deprem yönetmeliğinde değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden sonra yapılan binalar daha güvenilir ancak daha önce yapılanlar için risk söz konusu. 2001 yılında ise yapı denetim sistemi başladı. Bu kontrollerin düzenli yapılmasının dışında belediyelerden izin alınmadan yapılan binalarda yanlışlar olabiliyor ve böyle binalarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Japonya'da bu şekilde hiçbir bina bulamazsınız, hepsi yönetmeliğe uygun ve izinleri alınmış şekilde yapılmıştır. O nedenle Japonya'da ne kadar büyük deprem olursa olsun binalar çökmüyor. Sadece içerdeki dekorasyonla ilgili sorunlar olabiliyor. Bu durumda masanın altına saklandığınızda sıkıntı olmuyor, zarar görmüyorsunuz. Türkiye'de ise bina komple çöktüğü için masanın altına saklanırsanız hayatta kalma şansınız zor oluyor. Doğru olan yaşam üçgenini uygulamak, masanın altına değil yanına saklanmak. Böylece korunma ihtimaliniz daha fazla oluyor" diye konuştu. 

İstanbul'a deprem uyarısı

Deprem uyarısında bulunan Moriwaki, son 30 yıl içinde Türkiye'de yüzde 60 ihtimalle 1999 yılındaki deprem gibi bir deprem olma ihtimali bulunduğunu söyledi. Bugünkü teknoloji ile bu depremin tarihini veya tam yerini kestirmenin zor olduğunu belirten Moriwaki, depreme hazır olunması gerektiğini açıkladı.

''Yapılar proje aşamasındayken denetlenmeli''

Etkinlikte konuşan Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür ise yapıların sağlamlığının yanı sıra iyi bir kontrol mekanizmasının da işlemesi gerektiğini söyledi. Hasgür, "Onu uygulayanlar hata yapmamalı. Her zaman için denetim esas olmalı. Sahada hala hatalı uygulamalar görüyoruz. Bunların mutlaka düzeltilmesi lazım. Çok iyi yönetmelikler yapabilirsiniz ancak bunların yalnızca kağıt üstünde kalmaması gerek. Yapıların daha proje aşamasından itibaren denetim altında olması lazım. Bu zincirleme bir iş ve zincirin bir halkası koptuğu vakit yapı elden gidebilir. Dolayısıyla zemin, yapı malzemesi, yapı planları, taşıyıcı sistemler her zaman dikkat etmemiz gereken unsurlar" ifadelerini kullandı.

''Öğrenciler 'yapı dinamiği' dersi alsın''

Yapı alanında çalışacak elemanların yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Hasgür, "Örneğin Japonya'da bu konuda lisans eğitimi alan öğrenciler 'yapı dinamiği' dersi alırlar. Dolayısıyla bizim inşaat mühendisliği eğitimimizde mühendislerimiz temelden çatıya kadar depremi düşünmelidir" şeklinde konuştu. 


Geri Dön