24 / 04 / 2024

Yatırımda yapılan büyük hatalar!

Yatırımda yapılan büyük hatalar!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Yatırımda yapılan büyük hatalar!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 13 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den "Yatırımda yapılan büyük hatalar” başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Tebernüş Kireçci'nin 13 maddelik analizi...

Yatırımda yapılan büyük hatalar!

1) Yatırım yaparken çok kazançlı çıkmayı istemek herkesin hakkı. Yatırımcılar tam bu noktada yanılgılara düşer. Zararın en büyük nedeni çok kazanmak ve daha çok kazanmak hırsıdır. Hırs yatırımın kazançlı hale dönüşmesindeki en büyük engellerdendir.

2) Dünyadaki tüm parayı siz kazanamazsınız. Büyük para zaten belli ellerde:) Siz reel bazda enflasyonun bir kaç puan üzerinde kazanabiliyorsanız kazandığınızın keyfini çıkarın. Daha fazlasına zorlamayın.

3) Daha önce bir kaç defa değindim. Yeni dönemde esas olan kazanmak değil. Kaybetmemek. Yeni ekonomik düzen herkese zarar yazdırmaya kararlı. Her şey pamuk ipliğine bağlı.

4) Bu dönemde sağ gösterip sol vurmak, sol gösterip sağ vurmak vaka-i adiden. Sağ ve sol gösteren yoksa ya başına taş düşecek ya da yer yarılacak. İçine gireceksiniz. Dünyada yatırım yapmak hiç bu kadar yüksek riskli olmamıştı.

5) Uzmanları ciddiye almak yapılan en büyük yatırım hatalarındandır. Memleket uzman kaynıyor. Yarısı döviz uzmanı, yarısı altın uzmanı yarısı ekonomist yarısı eski ekonomi bürokratı yarısı profesör... Kimsenin ünvanına kanmayın. Eski görevlerine de... 

6) Hangi uzmanı ciddiye alıyorsanız o uzmanın geçmişte söylediklerine bakın. Ne kadar isabetli olmuş? Neyi bilmiş? Nerede ıskalamış? 

7) Bir enstrümanda birileri çok kazanacağınızı söylüyorsa iki defa düşünün. İnsanlar çok kazanç vaat edenleri hep önemser. Ama çok kazanç hele bu devirde çok zor.

8) Bir de söyleyenlerin ne kazandıklarına bakın. Türev piyasalarda kaldıraçlı işlem fırsatı varken bu işleri gerçekten bilen birisi çok kısa sürede Türkiye'nin en zenginleri listesine girer. 

9) Her yıl zenginler listesini detaylı incelerim. Bizde henüz para ve sermaye piyasalarındaki yatırımdan o listeye girene denk gelmedim:)

10) Yatırımcılar hangi yatırıma yatırım yapmışlarsa o yatırım enstrümanının her gün her hafta her ay her yıl kazandırmasını hayal eder. Hiç bir yatırım enstrümanı sürekli kazandırmaz. Düşüşler de hiç olmadığı kadar yükselişler gibi normal.

11) Hiç bir yatırım enstrümanının fanatiği olmayın. Her enstrümanla ilgili duyduklarınızı, okuduklarınızı ve izlediklerinizi anlamaya çalışın. Fanatizm ve körü körüne saplanmak yatırımda kazançlı çıkmanın önündeki büyük engeldir.

12) Bankacıları fazla ciddiye almayın. Hep karamsar tablo çizerler. Onlar da parayı karamsar tablo çizerek kazanır. Söylediklerini mutlaka dinleyin. Ama karar alırken etkilenmeyin. 

13) Beklentilerin gerçekleşmemesine hazırlıklı olun. Hatta tam tersinin gerçekleşmesi sizi şaşırtmasın. Çok büyük beklentili enstrümanların beklentisinin gerçekleşmeme ihtimali yüksektir.
 

Sanayileşmenin önündeki engeller!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön